Депутатите ще гласуват оттеглянето на предложеното от ИТН правителство

Депутатите ще гласуват оттеглянето на предложеното от ИТН правителство

Народното събрание трябва ще дебатира и ще гласува оттеглянето на номинирания от „Има такъв народ“ премиер и предложеното от Пламен Николов правителство. Това стана ясно след повторното заседание на Председателския съвет в парламента.

„Взехме решение, че трябва да има краен акт на парламента за оттеглянето на кабинета на ИТН. Това решение трябва да бъде гласувано след дебати в НС“, заяви Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“. „Този прецедент трябва да бъде изигран изключително внимателно. Той създава ново право, а то е жива материя, движи се“, коментира още Хаджигенов.

В търсенето на изход от сложната юридическа ситуация се включи и проф. Емилия Друмева, секретар на президента Румен Радев по правни въпроси.

„Парламентът е на ход“, коментира тя на излизане от заседанието на Председателския съвет.

Относно възможностите за действие на държавния глава, тя коментира: „Той не може и много да направи, защото в момента процедурата е в парламента“.

На 10 август Пламен Николов оттегли съгласието си да бъде издигнат за министър-председател и да участва в процедурата по избора.

Така първият проучвателен мандат за съставяне на правителство не може да бъде изпълнен.

Затова и не беше предвидена точка в дневния ред за гласуване на предложението на „Има такъв народ“ за министър-председател, структура и персонален състав на Министерския съвет.

Източник: БТА

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder