Депутатите приеха на първо четене актуализацията на бюджета

Депутатите приеха на първо четене актуализацията на бюджета

Народното събрание прие със 130 гласа „за“, 45 – „против“ и 20 „въздържал се“, на първо четене, актуализацията на държавния бюджет за тази година, предложен от служебния кабинет, предаде БНР.

ГЕРБ гласуваха против, а ДПС се въздържаха.

ИБГНИ, ИТН и ДБ подкрепиха актуализацията.

Приетият актуализиран бюджет позволява увеличаване на разходите с 1,25 милиарда лева. 400 милиона лева подкрепа за бизнеса, над 220 милиона за социална подкрепа, 200 милиона за мерки в областта на здравеопазването, 133 милиона за провеждане на избори през 2021-ва година.

Министърът на финансите Асен Василев отчете като плюс увеличението на пенсиите:

„Ние сме били водени от това да осигурим достатъчно ресурс, за да бъдат извадени всички български пенсионери от бедност, но то по никакъв начин няма да застраши бъдещите бюджети на страната“.

Парламентарната група на ГЕРБ не подкрепи актуализацията на Бюджета. Депутатът Тома Биков попита кой ще носи отговорност след две седмици:

„Между първо и второ четене още от сега има заявки, че ще завалят серия от предложения, които рискуват да направят първата стъпка към финансовата криза“.

От ДПС се усъмниха, че актуализация на Бюджета се прави по стари схеми. Депутатът Йордан Цонев:

По-рано тази седмица депутатите вече одобриха промените в бюджетите на държавното обществено осигуряване и на Здравната каса.

Депутатите продължават работата си с парламентарен контрол. В него участват редица министри, но първи на въпроси отговаря премиерът Стефан Янев.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder