Парламентът гласува на първо четене актуализацията на бюджета

Парламентът гласува на първо четене актуализацията на бюджета

Депутатите обсъждат на първо четене актуализацията на държавния бюджет, внесена от служебния кабинет. Спорът е защо в приходната част са заложени финансови буфери, информира БНР.

ГЕРБ няма да подкрепи актуализацията с мотива, че промените не са направени с парламентарно мнозинство. Депутатът Тома Биков попита кой ще носи отговорност след 2 седмици.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че неговата парламентарна група ще предложи увеличение на приходите от акцизи. ДПС се усъмниха, че актуализацията се прави по стари схеми.

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че приходите от акцизи са добри, а създаденият буфер може да се контролира:

„Приходите от акцизи, месец върху месец, скочиха с повече от 20% , а вие знаете, че това няма как да се дължи на инфлацията, тъй като това са приходи на база обем. Що се отнася защо разходите са сложени в резерва, те са сложени в резерва, но са сложени на отделни пера, което означава, че МС, колкото и да иска, реално трябва да ги похарчи за целите, за които тези разходи са заложени“.

ИБГНИ, ИТН и ДБ ще подкрепят актуализацията. Дебатът в зала продължава.

По-рано тази седмица депутатите вече одобриха промените в бюджетите на държавното обществено осигуряване и на Здравната каса.

Основните критики към предложения от служебния кабинет проект за актуализация на бюджета са свързани с недостатъчната сигурност, че очакваните постъпления от плана за възстановяване наистина ще пристигнат в хазната, както и че не се подпомагат ключови сектори.

Като цяло промените в консолидираната рамка предвиждат свиване на дефицита до 3,6 на сто.

ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder