Президентът връчва на БСП третия мандат за кабинет

Президентът връчва на БСП третия мандат за кабинет

Президентът Румен Радев ще връчи в 9,30 часа третия проучвателен мандат на третата по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание – „БСП за България“. Това е последен опит за сформиране на редовно правителство в рамките на този парламент.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова каза още, че е възможно министри от служебния кабинет да бъдат поканени за участие в редовно правителство и изключи ДПС от преговорите, предава БНР.

До връчването на третия мандат се стигна след неуспеха на „Има такъв народ“ да състави кабинет с кандидат-премиер Пламен Николов при първия опит и след отказа на втората по численост парламентарна група на ГЕРБ-СДС, чийто кандидат за премиер Даниел Митов върна втория мандат веднага, след като го получи.

Президентът Румен Радев проведе допълнителни консултации с парламентарните групи в рамките на конституционната процедура.

Държавният глава подчерта относно третата, последна възможност за съставяне на правителство:

„За да сполучим при този мандат, се иска диалог и то активен, се изисква компромис, изисква се консенсус. Остава един трети мандат, който ни дели от това да имаме или да нямаме правителство“.

За разлика от първите два мандата, третият се връчва на избрана от президента парламентарна група.

Председателката на БСП Корнелия Нинова обяви, че парламентарната група на партията ще проведе разговори с ИБГНИ, „Демократична България“ и „Има такъв народ“.

ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder