Започна ХV Турлашки фолклорен събор „Када кум прасе и ти вречу” в Чупрене(Снимки)

Започна ХV Турлашки фолклорен събор „Када кум прасе и ти вречу” в Чупрене(Снимки)

В последните години съборът придобива и международен характер, като тази година в него ще се включат и групи от Сърбия и Румъния.

Фолклофният събор няма състезателен характер. Той започна с изявите на танцови детски състави от Лом. След това деца от Чупрене представиха танц със знамето, който също много се хареса на публиката и предизвика бурни аплодисменти.

Офциялното откриване започна с Химна на България и на Европа. След това бе отслужен тържествен водосвет. Кметът на Чупрене Анжело Добричов поздрави участниците, гостите и присъстващите на празника. Официялни гости бяха кметове от съседни населени места и не толкова съседни, като Брегово и Княжевец Сърбия.

В първия ден от събора се включиха 12 танцови състава от региона, които се представиха с песни и танци. На всеки ръководител от групите му бе връчена грамота.

Фолклорният събор започна на 27.08./петък/ и ще продължи до 29.08 /неделя/.

На сцената ще могат да се видят и ревюта на национални носии от България и Сърбия. Гостите и жителите на Чупрене ще имат възможност да присъстват на демонстрации по приготвянето на традиционни турлашки ястия и обредни хлябове, както и да ги опитат. Ще бъдат представени някои от старинните и позабравени обичаи като влачене на вълна, предене, тъкане, работа с грънчарско колело, а всеки ще може да си купи и екологично чисти продукти от местните производители на селскостопанска продукция.


Снимки:В.В.

ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder