Топ вести
03.02.2023 - Изложбата „Когато момчето става мъж…“ разглежда наборната военна служба в контекста на социалистическото развитие на България
03.02.2023 - Първо заседание на новото служебно правителство
02.02.2023 - 400 ваучера по 250 лв. за пазаруване могат да спечелят феновете на инструментите Parkside от Lidl 
02.02.2023 - Противозаконно отнетият лек автомобил от село Смирненски е открит изгорял в местност до село Добри Дол
02.02.2023 - Започва строителството на газовата връзка България — Сърбия
01.02.2023 - Нов рекорд бележи основният лихвен процент в България
01.02.2023 - Над 260 000 лв. е размерът на щетите от ураганния вятър във Враца
01.02.2023 - Одобрени са 183 милиона евро от ЕС за новата магистрала „Европа“ в посока Сърбия
01.02.2023 - Община Видин проведе информационна среща за санирането на многофамилни жилищни сгради
01.02.2023 - Двама се опитаха да ограбят автомат за кафе и бяха пребити с метални тръби във Врачанско
Стефан Янев: Нямаме намерение да се въвежда задължителна ваксинация

Стефан Янев: Нямаме намерение да се въвежда задължителна ваксинация

След предложенията за новите COVID мерки и задаващият се въпрос: Ще има ли разделена България – отворена за ваксинираните и затворена за неваксинираните, повече разяснения по темата даде служебният премиер Стефан Янев. Той говори за мерките срещу коронавируса и контролът за спазването им.
„Управлението на здравната криза е в ръцете на здравните власти, на министъра на здравеопазването и на неговия екип“, каза служебният премиер.
„Решенията, които предстоят да бъдат взети ще са обосновани на базата на наличната информация“, каза той, като подчерта, че ще се вземе балансирано решение.
„Политическото решение го взима министърът на здравеопазването, защото е най-близо до проблематиката и това са негови правомощия и по закон. Решението още не е взето. Ще бъде взето днес или утре“, каза премиерът.
Относно взимането на мерки, Янев каза, че: „Решението се подготвя и ще бъде взето в рамките на тази седмица“.
„Целта е да не се пречи на бизнеса. Икономиката трябва да работи“, каза още той.
„Подготовката на болниците, техният капацитет, е предвиден в Плана – да могат да приемат повече пациенти. В случая, ако е изчерпан капацитетът на една болница, то тогава ще бъде определено, че друга клиника от дадената болница ще бъде преоборудвана“, каза още той.
„На ръководителите на администрации са поставени задачи да се направи плаващо работно време, да няма струпване на много хора и съответно и в градския транспорт да няма струпване на хората“, каза Янев.
Той подчерта, че първата основна мярка, която ще се вземе е за ограничаване на събития – частни или обществени, където се събират големи групи от хора.
„Нямаме намерение да се въвежда задължителна ваксинация. Такова решение няма. Не сме питали за това Конституционен съд или който и да е друг съд и не се обмисля такъв тип решение“, заяви служебният министър-председател, като каза, че „ваксината е единственият разумен довод, защото дори и да не те предпази от едно бъдещо заразяване, то, ако се случи, може да протече по-леко“.
Относно това дали е готов да продължи да бъде служебен министър-председател, ако се наложи, Янев отговори така: „Това ще бъде решението на президента. Той определя състава на служебния кабинет. Ако е необходимо, мога да изпълнявам тази роля все още“.
По темата за провеждане на избори 2 в 1 Стефан Янев каза, че: „Това са две отделни кампании и имат различна тежест. До голяма степен техните кампании ще бъдат различни и ще раздвояват хората. Ако има избори 2 в 1 може би ще се наложи да има повече машини за гласуване“.
За евентуално формиране на политическа организация от Кирил Петков и Асен Василев, служебният премиер Янев каза: „Бих се включил във всеки един проект, който работи за България. Да оставим етикетите на кой принадлежи и да престанем с персонализацията. Партиите са сдружения от хора с еднакви идеи и цели, и не принадлежат само на един. Не говорим за лидерство тук“.
Дискутирана бе и темата за 50 български военни и мисията им относно афганистанците в Косово относно механизмът на НАТО за бързо реагиране.
„В случая е задействан такъв тип механизъм, където готовността е 24-часова. Така Военните командири ще моган да реагират в рамките на 24 ч. Тези хора още не са тръгнали. От Афганистан вече са изведени част от афганистанци, които ще бъдат настанени в Косово. Необходимо е да имат охрана и защита. Затова се създава един такъв тип контингент, който НАТО подпомага. Предвидено е там също да има лекари и психолози. Това е един вид хуманитарна организация с ограничен мандат от около 2 месеца“.
Относно мигрантската вълна, Янев каза, че: „Предполагаемо е да се предизвика сериозна мигрантска вълна. Очакваме повишаване натиска срещу българската граница. При нас вече е увеличено присъствието на хора от „Гранична полиция“.
За работното място на децата му и дали те са назначени като служители на примамливи длъжности на „Булгаргаз“, благодарение на това, че баща им е премиер в момента, Стефан Янев отговори: „Децата ми са достатъчно големи и образовани. Къде работят вече е отговорено и ясно. И медиите, и парламентът бяха уведомени за конкурсите и хората, които са ги назначавали. Не е имало протекции. Аз имам моя кариера – те собствена“.
Оценката му за правителството до момента е, че: „То се е справило и показало нов тип на работа – колективното действие, прозрачно и отчетно. Това е един пример как трябва да функционира едно правителство в демократична държава. Добрите практики и работата на екипа, както и търсенето на баланс и решения, е нещо, което трябва да се запомни“.

Източник: Дарик нюз

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder