Започна МФФ „Синия Дунав“

Започна МФФ „Синия Дунав“

За втора поредна година Видин е домакин на събитието, което вече се утвърди в културния календар на Общината и бе очаквано от гражданите и гостите на града. И тази година тридневната фестивална програма предлага по нещо за всеки вкус и за всяка възраст.

Началото бе вчера следобед с детска работилница под надслов „Нарисувай България“. Най-малките съграждани имаха възможност да творят сред красотата на Крайдунавския парк. Работилниците ще продължат и през следващите два дни – 4 и 5 септември (събота и неделя). А произведенията на талантливите видински деца ще бъдат включени в благотворителен търг, който Община Видин ще организира в помощ на дете, което се нуждае от лечение.

От 18:00 ч. на сцена на Художествена галерия „Никола Петров“ започна представянето на фолклорните състави. Над 100 самодейци радваха многобройната публика с изпълненията си. Колорит внесоха гостите от Румъния – изпълнителите от Ансамбъл „Мария Латарецу“ от Търгу Жиу, окръг Горж.
В 20:00 ч. кметът на Общината д-р Цветан Ценков официално откри фестивала. „Безкрайно съм щастлив от възможността днес да ви поздравя за втори път със старта на Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“. В навечерието на Съединението на България – един от най-светлите български празници, ние във Видин показваме значимостта на Дунав, на нейната обединяваща роля, на традициите, които от векове свързват народите, живеещите по бреговете на реката“, заяви д-р Ценков. Той пожела на жителите и гостите на Видин да се радват на този фолклорен празник и на прекрасната музика, която изпълнителите ще представят през трите фестивални дни, но призова всички да се пазят и да спазват противоепидемичните мерки.
Сред официалните гости бе Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, който поздрави всички участници и зрители. „Тази величествена река не само от хилядолетия изхранва хората, живеещи по поречието, не само ги обединява, но също така тя е била възпявана – има много песни за величествения Дунав. И е прекрасно, че синият Дунав ни събира всички нас през тези дни, да се порадваме“, каза митрополит Даниил, като пожела радостта да изпълни сърцата на всички.

Община Видин получи поздравителен адрес от заместник-председателя на 46-ото Народно събрание г-жа Росица Кирова.
Гост на Видин вечерта бе и обичаната народна певица Гуна Иванова, която видинчани имаха щастието да чуят на живо на миналогодишното издание на фестивала.
След официалната част дойде и кулминацията на програмата през първия фестивален ден. Градуса на настроението подгря Оркестър „Видин“. След това на сцената излезе специалният гост – емблематичният певец Райко Кирилов, който зарадва почитателите на хубавата музика, като изпълни своите вечни песни, които са обичани от няколко поколения.

В рамките на Международния фолклорен фестивал е организиран и базар на ръчно изработени стоки. Интересна е и изложбата „Холокьо – живото село“, която е подредена в Художествена галерия „Никола Петров“ и представя в снимки живописното унгарско селище, включено в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Програмата на фестивала днес (4 септември) започна с куклено представление за най-малките с видинчанина Теодор Борисов, който представи своя спектакъл „Светът на марионетките“. От 12:00 ч. – детска хоротека. Заниманията за малчуганите продължават и след обяд – от 13:00 ч. врати отново ще отвори детската работилница „Нарисувай България“. От 17:00 ч. ще бъде организирана хоротека на открито, пред сцената на Художествената галерия. Следва представяне на фолклорните състави, които ще се изявят през втория фестивален ден. От 20:00 часа на сцената ще излязат музикантите от Градския духов оркестър. След тях, от 21:00 ч., „Майсторите на танца“ ще завладеят публиката със своя спектакъл „Силата на България“.

ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder