Remdesivir не се препоръчва за лечение на пациенти с лек и средно тежък COVID-19

Remdesivir не се препоръчва за лечение на пациенти с лек и средно тежък COVID-19

Българското научно дружество по фармация не препоръчва лечение с Remdesivir на пациенти с лека и умерено тежка форма на COVID-19.

Проф. Георги Момеков, председател на УС на Българското научно дружество по фармация и ръководител на Катедра по фармакология, фармакотерапия и токсикология във Фармацевтичния факултет при Медицинския Университет-София, изпрати становище до министъра на здравеопазването относно лечението на хоспитализирани пациенти с COVID-19 с Remdesivir. Според него за пациентите с лек или умерено тежък COVID-19 и без нужда от респираторна подкрепа, Remdesivir не предлага значителна полза, а при пациенти на апаратна вентилация има дори неблагоприятно повлияване по отношение на някои от критично важните параметри.

Проф. Момеков подчертава, че прилагането на Remdesivir без отчитане на статуса на пациента и особено при пренебрегване на естествения ход на болестта, е нерационално, като следва да се има предвид, че извън групите, при които се очакват ползи от лечението, в някои случаи съотношението полза-риск не е положително. По думите му Remdesivir е потенциално хепато- и нефротоксичен, а отскоро в продуктовата характеристика е добавен рискът от брадикардия, като страничен ефект от терапията. Затова ролята на Remdesivir в базираното на доказателства лечение на COVID-19 в момента би следвало да бъде ограничена до хоспитализираните пациенти с висок риск от хипервъзпаление и прогресия до тежка форма, които са диагностицирани до 10 дни от началото на заболяването и изискват суплементиране с кислород, но не и апаратна вентилация, пише още в становището.

Според проф. Момеков свръхупотребата на медикамента извън формулираните, базирани на доказателства препоръки, носи не само негативни икономически последици, но реално създава предпоставки за лишаване на хората, които биха имали полза от лечението, от достъп до Remdesivir, при същевременно прилагане на лекарството при пациенти, при които рискът от странични ефекти е по-голям от очакваните ползи.

ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder