Незаконни участъци от АМ „Хемус“ и ремонтирани язовири

Незаконни участъци от АМ „Хемус“ и ремонтирани язовири

Три участъка от новостроящата се магистрала „Хемус“ и 10 ремонтирани язовира са незаконни. Това обявиха на обща пресконференция министрите на регионалното развитие Виолета Комитова и на икономиката Кирил Петков, предаде БНР.

Министър Петков ще сезира прокуратурата за незаконните ремонти и ще уволни още днес последния член от стария екип на борда на директорите на Държавната консолидационна компания.

Най-големият нарушител на Закона за устройство на територията е била държавата – така обобщи темата за незаконното строителство у нас заместник-министърът на регионалното развитие Иван Шишков.

„Свидетели сме на ужасяваща практика за много пари“, добави министър Виолета Комитова, според която незаконното строителство може да доведе до проблеми с качеството на изпълняваните обекти и липсата на отговорност за това.

Лъжа е, че служебното правителство е забавило строителството, договорите само за първите 3 участъка от общо 51 км от магистрала „Хемус“ са за завършването им до края на 2024 година. 4-ти, 5-и и 6-и участък от магистралата нямат приключили отчуждителни процедури, одобрени инвестиционни проекти, както и издадени разрешения за строеж.

Министър Комитова обяви още, че магистралата се строи на цена от 17 млн. лева на километър, а това е таванът на цените на строителството на магистрали в Полша например.

Лотовете от 7-и до 9-и на северната магистрала не са започнати, още се търси откъде да мине трасето.

За министъра на икономиката Кирил Петков ремонтираните 10 язовира са по-скоро нови съоръжения, без никакви строителни книжа. Не са избрани най-опасните язовири, които са други 30. Той определи установеното като „максимално ниво на безхаберие“.

Много бързо трябва да влезем в контрола на тези дейности, каза Петков. А за да стане това още днес, той ще уволни последния от старите членове в борда на Държавната консолидационна компания и ще сезира прокуратурата.

Снимка БТА

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder