За първи път НЗОК ще финансира амбулаторното лечение на остро заболяване, каквото е COVID-19

За първи път НЗОК ще финансира амбулаторното лечение на остро заболяване, каквото е COVID-19

„За първи път в историята си Националната здравно-осигурителна каса ще финансира амбулаторното лечение на остро заболяване, каквото е COVID-19“, заяви в кулоарите на НС здравният министър Стойчо Кацаров. На заседание на Надзорния съвет на НЗОК е било одобрено изменение в методиката за заплащането на лекарите в болничната и извънболничната медицинска помощ в посока увеличаване на тези средства.

„На практика ние сме готови със стартиране изцяло на амбулаторно лечение на пациенти. Днес тази методика беше съгласувана от Българския лекарски съюз, с директори на столични диагностично-консултативни центрове. С тях обсъдихме въпроса и те са много доволни от това, което им е осигурено като нови възможности за т. нар. COVID зони“, каза министър Кацаров и допълни, че очаква в много кратки срокове тези 39 първоначално регистрирани COVID зони да станат поне 150, в рамките на седмица-две, така че пациентите с COVID-19 да бъдат обслужвани и лекувани амбулаторно.

Утре в Държавен вестник излиза решение на НЗОК със списък от лекарства, които могат да се предписват на болни с COVID-19, стана ясно още от думите на министъра. „Това се случва за първи път в историята на Здравната каса, откакто е учредена. Досега тя финансираше само домашното лечение на хронични заболявания. За първи път тя ще финансира лекарствата за остро заболяване, каквото е COVID-19“, изтъкна д-р Кацаров. Тези лекарства ще бъдат безплатни за пациентите, както и изследванията. Той припомни още, че Министерството на здравеопазването по програма за подпомагане на лечебните заведения ще осигури на всички новоразкрити COVID зони възможност безвъзмездно да получат апаратура на стойност до 50 хил. лева, като тя може да бъде подвижен рентгенов апарат, апарат за лабораторна диагностика, ехографски апарат, ЕКГ. Лечебните заведения ще получат тази техника безвъзмездно, а освен това министерството разполага на склад с пулсоксиметри, които ще бъдат изпратени до тези центрове. Всеки център ще получи между 30 и 40 пулсоксиметри. Тези устройства ще бъдат предоставяни на пациентите, чието лечение се провежда амбулаторно, за да могат те да следят кислородната си сатурация в домашни условия. „Това е лесно, за него не се изискват специални знания. Ако сатурацията слезе под определени нива, което показва, че състоянието на човека се влошава, да може той да сигнализира лекаря и съответно да бъде хоспитализиран“, каза още министърът на здравеопазването.

ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder