Общинските съветници във Видин гласуваха против увеличението на водата

Общинските съветници във Видин гласуваха против увеличението на водата

На вчерашното заседание на ОБС-Видин, местните депутати се обединиха и гласуваха против бизнес плана на ВиК-Видин в който основно е заложено увеличение цените на водата в периода 2022-2026г..

ОбС определи кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков да вземе участие на предстоящото заседание на Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособена територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“, на което да гласува „против“ съгласуването на бизнес плана на ВиК – Видин.

Припомняме, че в бизнес плана на ВиК-Видин за периода 2022-2026 основното нещо е увеличението на цените на водата и на всички услуги свързани с нея. Те включват три компонента – водоснабдяване, канализация, отвеждане на водите и пречистване на опадъчните води. Като през 2026г. цената за кубик вода ще достигне до 5 лева.
Това обясни управителя на ВиК-Видин инж. Георги Владов по време на извънредно заседание на Общински съвет-Видин на 26 юли. Той уточни, че пречистването на отпадъчните води се късае само за град Видин. Останалите населени места не ползват услуга канализация и не са включени към пречиствателната станция за отпадъчните води. Следователно ценовите разлики не се отнасят за тях, а само за областния град.

В Бизнес плана е заложено услугата за трите компонента, през следващите 5 години във Видин да струва:

Цени с ДДС

2022г. – 3,64лв.
2023г. – 4,00лв.
2024г. – 4,44лв.
2025г. – 4,72лв.
2026г. – 5,01лв.

Според инж. Владов увеличението на цените на водата се налага заради увеличението на тока.
Големи са и задълженията към ВиК дружеството. От фирмите задълженията са около 30-40 хил. лева, а от населението възлизат на 400 хил. лева.

Подробности може да видите тук:

Планират увеличение на водата във Видин от догодина. Ще достигне до 5 лв. за кубик през 2026г. Задълженията от населението възлизат на 400 хил. лева

снимка:архив

ВИДИН ВЕСТ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder