Догодина пускат адаптирани към актуалните варианти на коронавируса ваксини

Догодина пускат адаптирани към актуалните варианти на коронавируса ваксини

Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/ извършва оценка на данни от Pfizer/BioNTech по отношение на бустер доза и оценка на данни на имунокомпрометирани лица – както за ваксината на Pfizer, така и за тази на Moderna. Очаква се през следващата година да получат одобрение адаптирани ваксини спрямо актуалните варианти на коронавируса. За това информира директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, цитиран на фейсбук страницата на МЗ.

Към момента в България са доставени 6 млн. ваксини, като най-голям дял са РНК ваксините – над 3,7 млн. са доставките от Pfizer. Тя е и най-прилаганата – над 1,5 млн. дози от нея са поставени в страната. Няма притеснения за обезпечаването на третата доза, казва Кирилов и пояснява, че разрешението за употреба под условие е механизъм, който ЕК е въвела, за да може в пандемични условия по-бързо да се издаде разрешение за употреба на съответен лекарствен продукт.

Стартирали са клинични изпитвания във фаза 3 на ваксината на Sanofi. ЕМА извършва преглед на данните от предклиничните изпитвания, както и от изпитванията във фази 1 и 2. Очаква се в края на годината да бъде издадено разрешение за употреба.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder