За втора поредна година Видин се включи в Европейската седмица на спорта (Снимки)

За втора поредна година Видин се включи в Европейската седмица на спорта (Снимки)

Спортен празник се проведе на 30 септември, на стадион „Георги Бенковски“, като част от организирания от Министерство на младежта и спорта BeActive Tour.

Програмата, подготвена от Община Видин, включваше демонстрации по футбол, волейбол, баскетбол, джудо, кану-каяк и лека атлетика, както и състезание в осем етапа, обхващащи всички представени спортове. Събитието, в което се включиха около 150 деца и младежи от осем видински спортни клуба, бе организирано в рамките на Европейската седмица на спорта (23 – 30 септември).

В България тя се отбелязва за седма година, като тазгодишното издание премина под мотото „Време е да бъдеш активен отново, нищо не може да те спре“.

Стартът на спортния празник бе поставен с изпълнения на Градския духов оркестър. На събитието присъстваха д-р Цветан Ценков, кмет на Община Видин, Александър Георгиев, началник на кабинета на министъра на младежта и спорта, Светослав Скорчев, заместник-кмет по устройство на територията и развитие на инфраструктурата и Силвестър Лолов, съветник по международното сътрудничество в Министерството.

Без спорт няма здраве, а без здраве няма бъдеще, подчерта в приветствието си към младите спортисти кметът на Общината. Д-р Ценков посочи, че държавната и местната власт трябва да обединят усилия, за да създадат по-добри условия за развитието на масовия спорт, така че децата да имат възможност да спортуват, а клубовете да могат да работят спокойно. Кметът изрази надежда, че спортът във Видин ще продължи да се развива успешно и пожела на децата и младежите да се превърнат в елитни спортисти и да прославят нашия град. „Министерството пое ангажимент да ни съдейства максимално за реновирането на стадиона във Видин, за да се превърне той в една модерна спортна база“, каза д-р Ценков. Той посочи, че целта на общинското ръководство е поетапно да бъде обновена цялата спортна инфраструктура.

Идеята на Европейската седмица на спорта #BeActive е да постави фокус върху децата и младежите, така че те да растат в здравословна среда, обясни Александър Георгиев. „Видин е особено харизматично място – няма как да се отнасяме по друг начин към един град, който е бил столица на България през Второто българско царство. Използвам възможността да благодаря на д-р Ценков за усилията, които полага за развитието на Видин и че заедно с екипа си превръщат общината в още по-хубаво място за живеене – място, където да се чувстваме винаги добре дошли“, отбеляза Георгиев, след което връчи благодарствен плакет на кмета на Видин.

След края на официалната част всеки от клубовете имаше възможност да представи своя спорт. В рамките на спортното състезание за най-кратко време осемте етапа на трасето премина отборът на Баскетболен клуб „Видабаскет“. Втори завършиха състезателите от Спортен клуб „Бъдин – 2016 – джудо“, а трети в класирането се наредиха възпитаниците на Клуба по водни и гребни спортове „Бонония“. Отборите, заели призовите места, получиха награди, осигурени от Министерството на младежта и спорта и Община Видин. Подаръци имаше и за останалите спортни клубове, които се включиха в празника – ФК „Пегас-спорт“, „ДФК – Видин“, ОФК „Бдин-1923“, СК „Радуканови“ и Волейболен клуб „Бдин-Вида“.

Инициативата за провеждане на Европейската седмица на спорта е на Европейската комисия, по Програма „Еразъм +“ и цели да насърчава физическата активност и здравословния начин на живот. За пръв път част от събитията в България е BeActite Tour, като с празника във Видин официално приключи програмата за отбелязване на Европейската седмица на спорта.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder