515 паралелки в страната са на дистанционно обучение

515 паралелки в страната са на дистанционно обучение

Към момента има 515 паралелки, които са в дистанционно обучение в страната, както има и 24 групи в детските градини. Това каза служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков по БНТ.

Най-тревожни са данните в Кюстендил, Ямбол, Видин, Монтана, където има най-много заразени и карантинирани.

„От началото на учебната година около два пъти са се увеличили карантинираните учители и около четири пъти са се увеличили карантинираните ученици – или имахме това нарастване, което очаквахме“, посочи министърът.

Той отбеляза, че новината от петък е, че Габрово влезе в тъмночервената зона и там училищата ще излязат в ротационен принцип на обучение. В Габрово в клас остават да учат през тази седмица учениците от първи до четвърти клас, както и учениците от седми, осми и 12-и клас. През тази седмица в Габрово пети, шести, девети, десети и 11-и клас ще са в дистанционно обучение, а през следващата седмица ще са обратно в училище.

Във Враца има много нисък дял на карантинирани ученици, което е добре, но се вижда много голяма динамика в градовете по разпространението на COVID-19, отбеляза образователният министър.

Той съобщи, че има решение за родителите, които ще останат с децата си до 14 години вкъщи, и ако родителите си вземат неплатен отпуск, могат да кандидатстват по програма към Министерството на труда и социалната политика. За едно дете, останало вкъщи в дистанционно обучение, родителите ще получават една минимална работна заплата, а за двете деца – една заплата и половина.

Министърът заяви, че го притеснява нивото на ваксинираните учители, защото от началото на учебната година има много бавно нарастване на дела на ваксинираните учители. „През ваканцията, през август, те нараснаха с около 10 процента, а сега имаме едно задържане, което не е добре“, коментира образователният министър.

Източник: БНТ, БТА

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder