Здравният министър предлага младите лекари, които работят с пациенти с COVID-19, да бъдат зачислени автоматично за специализация

Здравният министър предлага младите лекари, които работят с пациенти с COVID-19, да бъдат зачислени автоматично за специализация

„Ще променим правилата, така че младите колеги, които работят в реанимациите и инфекциозните отделения, обслужващи граждани с COVID-19, да получат правото автоматично да бъдат зачислени за специализация на мястото, където работят, без да е необходимо провеждането на конкурс. Това ще бъде инициирано още през следващите дни, защото в момента възможността им за специализация е ограничена, тъй като те през цялото време са ангажирани с трудовата си дейност в болниците“. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров при посещението си в УМБАЛ „Александровска“.

„Ще се постарая за всеки работещ в COVID-отделенията – лекари, сестри, санитари, целия персонал, който е ангажиран в COVID-отделенията в цялата страна, да потърсим възможност за някаква почивка на тези хора“, обясни още той. „Смятам, че е редно нашата държава да ги подкрепи в този тежък момент“, подчерта министърът. „Хората, които работят в COVID-отделенията и в реанимациите, е добре да бъдат подкрепени от държавата. И ако не искаме другите лечебни дейности да страдат, нека да се ваксинираме, нека да спазваме ограничителните мерки, за да намалим натиска върху болниците, за да могат лекарите да лекуват и другите хора. Това зависи от всички нас“, подчерта д-р Стойчо Кацаров. По думите му капацитетът на УМБАЛ „Александровска“ за прием на болни с коронавирусна инфекция е почти запълнен, като този капацитет може да бъде разширен чрез разкриването на допълнителни легла. Д-р Кацаров увери, че към момента няма проблем с приема на пациенти с COVID-19. „Няма причина да се връщат болни“, подчерта д-р Стойчо Кацаров.

По-рано министърът разговаря с проф. Атанас Темелков и с лекари, които работят в COVID-структурите и реанимацията на болницата. Медиците споделиха, че основният проблем при лечението на пациенти с коронавирусна инфекция е, че те отиват твърде късно на преглед. Въпреки че някои се чувстват добре, те не осъзнават, че здравословното им състояние може да се влоши за часове. Другият проблем, с който се сблъскват лекарите, е притокът на пациенти от провинцията към София. Лекарите са категорични, че разкриването на COVID-зоните е стъпка в правилната посока, защото се намалява натискът върху болничното лечение.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder