В Община Видин е създадена необходимата организация за действия при зимни условия

В Община Видин е създадена необходимата организация за действия при зимни условия

Това беше отчетено на проведено вчера заседание на Общинския щаб за координация на спасителните и неотложните аварийно-възстановителни работи. То се проведе в залата на Общинския съвет при спазване на всички противоепидемични мерки, информират от пресслужбата на общината.

В началото на заседанието кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков подчерта, че целта е да се съгласуват действията на институциите, така че да сме напълно подготвени за зимата и да няма изненади. Той подчерта, че общината има готовност за предприемане на своевременни мерки в случай на усложнена обстановка при зимни условия. И припомни, че благодарение на създадената добра организация през същия период на миналата година, не са били допуснати кризисни ситуации.
Секретарят на Общинския щаб Огнян Петров запозна присъстващите със заповед на областния управител на Видин, в която са разписани конкретни действия, които общините и другите заинтересовани институции трябва да предприемат през предстоящия зимен сезон.
Беше представена информация относно готовността за действие при зимни условия на Община Видин и на Общинско предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство“, което отговаря за снегопочистването на пътната мрежа в град Видин. Наличната за целта техника включва четири самосвала, оборудвани с дъски за снегопочистване и пясъкоразпръсквачки; челен товарач с дъска; мини челен товарач; комбиниран трактор. За почистване на централната градска част и парковите алеи ще се използват двете мотометачки, оборудвани с дъски, както и мини трактор, също снабден с дъска. Предприятието разполага и с пет ръчни разпръсквачки, както и три моторни гръбни пръскачки за разпръскване на препарати. При необходимост има възможност за мобилизиране на минимум 50 служители на предприятието за ръчно почистване на тротоари и места, където е невъзможно механизирано почистване. ОП „Чистота, озеленяване и благоустройство“ е снабдено с необходимите материали за почистване на пътната настилка и пешеходните участъци. Извършен е обход и са проверени улиците за клони и дървета, които биха попречили на достъпа на снегопочистващата техника, като в момента установените проблемни участъци се почистват. Огледани и почистени са шахтите, за които отговаря Общината.
Предстои обявяването на обществена поръчка на обща стойност 69 900 лв. (без ДДС) за определяне на фирми, които ще отговарят за снегопочистването на четвъртокласната пътна мрежа, както и на улиците в останалите населени места в общината. Към момента няма неразплатени задължения към снегопочистващи фирми за минали периоди. Допълнително в общинския бюджет са определени 15 000 лв. за закупуване на препарати.
Предварително в Общинския щаб бе получен доклад от „Водоснабдяване и канализация“ – Видин, с който Огнян Петров също запозна членовете на щаба. От дружеството информират, че е извършен обход на всички вътрешни водопроводни мрежи, регистрираните аварии и течове са отстранени своевременно. В град Видин са доставени и монтирани липсващите капаци на шахтите по улиците с интензивно движение на автомобили. Осигурени са всички съоръжения и фонтанки против замръзване. Проведена е планова есенна дезинфекция на водопроводната мрежа. Ремонтът на аварийните помпени станции е приключил.
Маргарита Маркова, директор на Дирекция „Социално подпомагане“ – Видин, обърна внимание на участниците в щаба на процедурата по отношение на бедстващи възрастни хора, които нямат медицински показания и не се нуждаят от лечение. В този случай те могат да бъдат приемани в Центъра за временно настаняване, откъдето в първия работен ден уведомяват Дирекция „Социално подпомагане“ за изготвяне на съответната оценка на потребностите на лицето. Маркова обърна внимание и на изискването настаняването в Центъра да става след направен PCR тест. Тя съобщи, че в момента от дирекцията подготвят списък със самотно живеещите възрастни хора, който ще бъде изпратен до РД „Пожарна безопасност и защита на населението“.
Заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова информира, че Центърът за временно настаняване е с капацитет от 10 потребители, като е разрешено при необходимост той да бъде увеличен и да се приемат до 15 души. Към момента има достатъчно свободни места. Борисова увери, че общината ще направи необходимото, за да се осигури достъп до социалната услуга и на тези нуждаещи се, които нямат възможност да си заплатят PCR тест. Тя допълни още: „Община Видин продължава да осигурява топла храна на нуждаещите се наши съграждани. В момента по два проекта осигуряваме подкрепа на лица в нужда, която включва пазаруване на храни и лекарства и помощ в дома. Знаем, че времената са тежки за хората, особено за тези от тях, които са в уязвимо положение, затова общината използва всички възможности, които дават европейските и националните програми“.
Останалите представители на институции, които присъстваха на заседанието, ще представят в писмен вид своите доклади.


Снимки:пресцентър община Видин

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder