Топ вести
02.02.2023 - 400 ваучера по 250 лв. за пазаруване могат да спечелят феновете на инструментите Parkside от Lidl 
02.02.2023 - Противозаконно отнетият лек автомобил от село Смирненски е открит изгорял в местност до село Добри Дол
02.02.2023 - Започва строителството на газовата връзка България — Сърбия
01.02.2023 - Нов рекорд бележи основният лихвен процент в България
01.02.2023 - Над 260 000 лв. е размерът на щетите от ураганния вятър във Враца
01.02.2023 - Одобрени са 183 милиона евро от ЕС за новата магистрала „Европа“ в посока Сърбия
01.02.2023 - Община Видин проведе информационна среща за санирането на многофамилни жилищни сгради
01.02.2023 - Двама се опитаха да ограбят автомат за кафе и бяха пребити с метални тръби във Врачанско
01.02.2023 - Държавен куклен театър – Видин с богата програма през февруари
01.02.2023 - Специализирана полицейска операция на 31 януари на път II 81 в района на Монтана
Декларация от общинските съветници от групата на ПП ГЕРБ в Общински съвет – Видин

Декларация от общинските съветници от групата на ПП ГЕРБ в Общински съвет – Видин

С настоящата декларация заявяваме своето категорично несъгласие с исканията за увеличаване размерите на местните данъци, такси и услуги на територията на община Видин, внесени за разглеждане от кмета на общината д-р Цветан Ценков на заседанието на Общински съвет – Видин, насрочено за 13 декември 2021 г.

Решението ни единодушно бе прието след обстоен анализ и разговор на заседание на групата общински съветници от ПП ГЕРБ и ръководството на партията.

Смятаме, че в момент на сериозна инфлация, тежка финансова и здравна криза, повишаването на местните данъци не само е недопустимо, но и ще се окаже непосилно за голяма част от жителите на общината.

Видинчани нямат вина за действията, бездействията или некомпетентното управление на страната, на което всички сме свидетели през последните няколко месеца от страна на служебното правителство. Увеличената няколкократно цена на електроенергията, инфлацията и забавения икономически растеж ни поставят в трудна ситуация. Следим с внимание развитието на финансовото състояние на община Видин.

Даваме си сметка, че само преди девет месеца кметът се радваше на добри финансови показатели и можеше да се похвали с намаляващия дълг за общината. Постановленията на Министерски съвет, с които правителството на Борисов отпускаше субсидии към нашата община, дадоха възможност за асфалтиране на огромен брой улици и площи и по този начин оставаха средства за озеленяване, чистота и благоустройство в общинския бюджет.

Това може да се случи и сега, ако се обърнем с добре мотивирано предложение към МС.

Затова очакваме натрупаните в последните 6-7 месеца задължения да се компенсират по друг начин, а не чрез непосилни и несправедливи данъци и такси .

Оценяваме и финансовите проблеми на община Видин, продиктувани от високите цени на електроенергията, инфлацията и предстоящото повишение на минималната работна заплата. Кметът д-р Ценков следва да потърси други възможности за справяне със ситуацията, без да стоварва допълнително финансово бреме върху редовите данъкоплатци в общината.

Държавата и преди го е правила и е отпускала финансова подкрепа, субсидии и целеви средства за решаване на конкретни проблеми.

Смятаме, че живота и финансите на видинските граждани с нищо не са се подобрили през изминалата година, за да налагаме днес по-високи данъци.

Не се съмняваме, че именно сега е момента общината да прояви малко повече настойчивост и гъвкавост за осигуряване на допълнителна финансова помощ и отчитайки топлите отношения на д-р Ценков с президента Радев, очакваме бърза реакция от държавата.

 

С настоящата декларация заявяваме, че групата на ПП ГЕРБ в Общинския съвет на Видин ще гласува против следните внесени предложения:

  1. Предложение №ПО-01-04-2121/25.11.21г. от д-р Цветан Ценков – Кмет на Община Видин, относно промяна на Наредба на Общински съвет – Видин за определяне размера на местните данъци.
  2. Предложение №ПО-01-04-2123/30.11.21г. от д-р Цветан Ценков – Кмет на Община Видин, относно одобряване на план-сметка за извършване от община Видин на услугите по събиране, транспортиране, третиране в съоръжения и инсталации на битовите отпадъци и за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване през 2022 г.
  3. Предложение №ПО-01-04-2125/30.11.21г. от д-р Цветан Ценков – Кмет на Община Видин, относно приемане на Наредба за изменение и допълнение на Наредба на Общински съвет – Видин за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги.

Готови сме с всички позволени от закона средства да съдействаме на кмета за намиране на нужните средства и стабилизиране на общината след този огромен за всички нас ценови шок. И оставаме твърдо на позицията, че тежестта за гражданите и бизнеса е достатъчно голяма, за да я утежняваме допълнително с увеличаване на данъци, такси, цена на услуги и налози.

Общинските съветници от групата на ПП  ГЕРБ в Общински съвет – Видин

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder