Топ вести
Националният събор на народното творчество в Копривщица ще се проведе тази година от 5 до 7 август

Националният събор на народното творчество в Копривщица ще се проведе тази година от 5 до 7 август

За това гласуваха членовете на Националния съвет за нематериално културно наследство, който се проведе вчера в Министерството на културата и бе председателстван от зам.-министъра на културата Юрий Вълковски.

В две поредни години 12-ото издание на събора бе отлагано по предложение на кмета на Община Копривщица във връзка със сигурността на хората по време на кризата, причинена от COVID-19.

В бюджета на Министерството на културата са заложени средства, с които да бъде подкрепено финансирането на утвърдилото се като най-авторитетното и представително движение за опазване и популяризиране на човешката креативност, свързана с културните традиции и фолклора, част от културното наследство на България. От декември 2016 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. В духа на Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО (Конвенция 2003) на Събора индивидуални и групови изпълнители демонстрират майсторство и представят обредни практики, песенни, инструментални, танцови, словесни и други форми на изразяване, свързани с традиционни знания и умения, осъзнати като част от тяхното културно наследство и локална идентичност.

Основни организатори на Националния събор на народното творчество в Копривщица са Министерството на културата, Община Копривщица, областната администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Съборът се провежда от 1965 г. на всеки пет години в първите петък, събота и неделя на месец август в град Копривщица. През 2020 г. Националният съвет за нематериално културно наследство към министъра на културата прие Статут за провеждането на Събора и обсъди Регламента за неговото провеждане. Информацията е достъпна на интернет страницата на Министерството – тук.

 

По време на заседанието на Националния съвет за нематериално културно наследство с пълно мнозинство бе избран и представител на страната ни в Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство – чл.-кор. проф. д. изк. Мила Сантова.

 Чл.-кор. проф. д. изк. Мила Сантова е национален експерт по НКН /Нематериално културно наследство/, международно разпознат експерт на ЮНЕСКО в областта на НКН, с поредица от научни публикации. Притежава също така  богат преподавателски опит. Ръководител е на екипите, разработили Българския национален регистър на НКН и Националната система „Живи човешки съкровища – България”. Разработва проблеми на взаимодействието между НКН и институциите, отговарящи за опазването на културното наследство; културното наследство и видимостта; музейните презентации и др.  Носител е на най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век – звезда”, за изключителен принос в развитието на българската култура.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder