Топ вести
07.12.2023 - Враца подготвя поредното издание на Празник на врачанските вина, ракии и мезета
07.12.2023 - Утвърдени са нови образци на задължителните документи по Закона за управление на етажната собственост
07.12.2023 - Разследват телефонна измама за над 69 хил. лева
07.12.2023 - Двама водачи на леки автомобили са настанени с фрактури в лечебни заведения след ПТП в гр. Вълчедръм
07.12.2023 - Остават броени часове до Концерт-спектакъла „Коледна суматоха“
07.12.2023 - Вкусно коледно меню за по-малко от 50 лв.? Мисия възможна с Lidl
07.12.2023 - Пиян младеж се блъсна в дърво край Оряхово
06.12.2023 - В Чирен бе осветен курбан за здраве и благополучие
06.12.2023 - Спортният клуб УШУ – Монтана спечели общо 17 медала от Републиканското първенство по Ушу и Кунгфу в Пловдив
06.12.2023 - На Никулден във Видин запалиха светлините на сребърното кандило-кораб в митрополитската църква
Премиерът Петков: Нашата сигурност е в колективната отбрана със съюзниците в НАТО

Премиерът Петков: Нашата сигурност е в колективната отбрана със съюзниците в НАТО

Не сме обсъждали темата за оказването на военна подкрепа в Украйна от страна на България, това е фалшива новина, категоричен бе Петков

„Благодаря на секретаря по отбрана на САЩ Лойд Остин за това, че в този критичен за света момент показа истинска съюзническа подкрепа към България и българското правителство“. Това заяви министър-председателят Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет след срещата си със секретаря по отбраната на САЩ и подчерта, че нашата сигурност е в колективната отбрана със съюзниците ни в НАТО.

САЩ предоставят една рота „Страйкър” на страната ни, а според българския премиер това е силен знак към всички наши съюзници в НАТО и той се надява и други държави да изпратят своите елементи към българската бойна група. Тя ще е под командването на Върховния главнокомандващ на НАТО за Европа, но ще предложим нейният командир да е българин, каза Петков. По време на срещата с американския секретар по отбраната не е обсъждана военна подкрепа в Украйна от страна на България. „Това са фалшиви новини! Работим заедно по Източния фланг, работим заедно за усилването на НАТО, но нищо друго по тази тема не е дискутирано“, заяви министър-председателят.

Петков и Остин обсъдиха също военната мобилност. „От Средиземно море да свържем Александруполис, Бургас, Варна, Констанца с път, влакова линия, енергийна инфраструктура и мост над Дунава. Двете правителства ще работят в тази посока, защото логистиката е също толкова важна, колкото и военната техника, за да имаме наистина работеща отбрана по Източния фланг“, добави българският министър-председател.

Петков бе категоричен, че борбата с корупцията е още една обща задача, тъй като тя влияе както на националната сигурност, така и на стабилността по Източния фланг.

Секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин определи като много важна стъпка създаването на многонационална бойна група на НАТО в България. Той определи ангажимента на страната ни да модернизира отбраната като пример за други държави съюзници в пакта. Остин даде висока оценка на усилията на страната ни за предоставяне на хуманитарна помощ за Украйна и в подкрепа на бягащите от войната. По думите на Остин руската агресия е сплотила не само украинския народ, но и НАТО и свободния свят. Продължаваме да работим за траен мир и сигурност в Европа, категоричен беше секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder