Велика събота е

Велика събота е

Велика събота е последният ден от Страстната седмица. В него църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането на духа му в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери.

Църковното богослужение започва рано сутринта и продължава без прекъсване до края на деня. Последните съботни песнопения се сливат с неделните и свършват с тържественото „Христос воскресе!“

Тази година ритуалът по взимане на Благодатния огън от Йерусалим вечерта на Велика събота и пренасянето му в София няма да се състои. В средата на април Светия Синод излезе с решение, че няма да изпрати делегация, както обичайно, като се аргументира с тежките ограничителни мерки срещу коронавируса в Израел и други „неблагоприятни обстоятелства“, които не назова. За богослуженията ще бъде използван благодатният огън, съхраняван от миналата година, а представителите на епархиите ще го получат от Синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“, за да го разнесат из цялата страна. Такава беше практиката и през 2020 г., когато свещенослужители не пътуваха до Йерусалим заради пандемията.

На Велика Събота християнските православни семейства полагат последни усилия за посрещането най-големия празник Възкресение Христово. Тогава обикновено се месят и пекат обредните великденски хлябове и козунаци. Може да смятаме козунаците за традиционна част от българската кухня, но те навлизат в нея активно след Освобождението. Според антрополози козунакът, такъв, какъвто го познаваме, се появява в края на XIX век в област Шумен.

Бърз козунак | Супичка - пътеводител на новака в кухнята

Разрешено е боядисването на яйца. Тогава се принася в символична жертва и пасхалното агне. По правило първото боядисано яйце се оставя за Богородица. Вярва се, че то има чудодейна, лечебна сила. В някои краища на страната ни дори се пазели черупките от първото яйце, които били добавяни към тестото при приготвянето на ритуални хлябове за други празници през годината както и служели за лек при болести. На други места пък първото яйце задължително се пази до иконата през цялата година, а вечерта преди Възкресение се заравя в земята за плодородие и благоденствие в дома.

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder