Във всички осем населени места на община Брегово откриват паметни плочи на Апостола на свободата

Във всички осем населени места на община Брегово откриват паметни плочи на Апостола на свободата

Председателят на общинския комитет към Общобългарския комитет „Васил Левски“ в Брегово Кирил Кунчев каза на пресконференция в БТА, че инициативата е по повод 150-ата годишнина от гибелта на Апостола, която се отбелязва през 2023 година. Първата плоча вече е открита в село Балей, а до края на септември последователно ще бъдат открити паметни плочи на Васил Левски в селата Куделин, Косово, Тияновци, Ракитница, Връв, Делейна и Гъмзово, допълни Кирил Кунчев.

Инициативата е на общинския комитет „Васил Левски“, общинската организация на офицерите от запаса и пенсионерския клуб „Тимок“ в Брегово. Общинските съветници приемат идеята и община Брегово осигурява финансирането, проектирането, изработването и монтирането на осемте паметни плочи в памет на Васил Левски.

Петко Аврамов, член на общинския комитет „Васил Левски“ в Брегово, каза че откриването на плочите ще става последователно във всяко едно от населените места, когато са традиционните местни събори, като уточни че на 21 май ще бъдат открити паметни плочи в селата Куделин и Косово, на 11 юни – в Тияновци и Ракитница, на 18 юни – във Връв, на 25 юни – в Делейна и на 10 септември – в село Гъмзово.

Граничната община Брегово ще е първата община в България, която ще посрещне 150-ата годишнина от гибелта на Апостола с паметна плоча с неговия образ и завет във всяко населено място, допълни Кирил Кунчев.

 

Снимка: БТА

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder