Кабинетът, работодателите и синдикатите се споразумяха за енергийните компенсации

Кабинетът, работодателите и синдикатите се споразумяха за енергийните компенсации

Министър-председателят Кирил Петков се срещна в Министерския съвет с представители на работодателските организации и синдикатите. В рамките на разговора беше постигнато съгласие за компенсациите заради високите енергийни цени. За месеците май и юни размерът на подкрепата ще бъде 80% от цените на електроенергията над 200 лв/мвтч. До момента границата, над която се предвиждаше подпомагане, бе 185.59 лв/мвтч. За природния газ се предвижда пълно компенсиране на ръста над априлските цени.

Едновременно с тези краткосрочни мерки ще бъдат подготвени законодателни решения, които да регламентират дългосрочен механизъм за подпомагане при необходимост. Това ще осигури предвидимост за бизнеса в случай, че нестабилността на пазара продължи.

На брифинга в министерския съвет стана още ясно, че от 1 юли България ще получава в пълен обем договореното количество природен газ от Азербайджан в размер на 1 млрд. куб. м. годишно, независимо дали междусистемната връзка Гърция – България е готова и влязла в експлоатация. За целта ще бъдат използвани всички възможни алтернативни трасета.

На срещата в Министерския съвет участваха заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов.

Сподели в социалните мрежи:
Тагове:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder