На 24 май във Видин отличиха дейци на просветата, културата и изкуството и изявени ученици

На 24 май във Видин отличиха дейци на просветата, културата и изкуството и изявени ученици

Честването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност започна с празнично шествие от СУ „Цар Симеон Велики“ до Художествената галерия „Никола Петров“.

Тържественото награждаване на изявени деятели в областта на образованието, науката и културата се състоя на откритата сцена в Крайдунавския парк.

Отличия на изтъкнати учители връчи кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков. Учител на годината в предучилищното образование стана Иванка Методиева, старши учител в ДГ „Русалка“; в начален етап – Луиза Антова, старши учител в СУ „Цар Симеон Велики“; в прогимназиален етап – Емилия Петрова, старши учител по математика в Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“; в гимназиален етап – Милена Ружева, старши учител по английски език в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“.

Председателят на Общинския съвет Генади Велков връчи три специални награди. С почетна грамота и плакет за изключителен принос в развитието на средното образование и високи постижения на ученици в областта на математиката бе удостоен Тома Георгиев, старши учител по математика в ППМГ „Екзарх Антим I“, като от негово име наградата прие директорът на училището Румяна Петрова. С грамота за проспериращ млад учител бе отличена Кристина Ванчева, учител по икономически дисциплини в Средно училище „Петко Рачов Славейков“. Грамота получи и Мария Колева, ресурсен учител в Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование за работа с деца със специални образователни потребности.

Заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова връчи още една специална награда – на доц. д-р на науките Милена Кирова, декан на факултет „Бизнес и мениджмънт“ в Русенски университет „Ангел Кънчев“. Отличието й се присъжда за висок професионализъм и активен принос в развитието и утвърждаването на висшето учебно заведение и на Филиал Видин. Наградата прие административният директор на филиала д-р на юридическите науки Момчил Станков.

Борисова връчи и наградите на отличените в категория „Култура и изкуство“. Почетният плакет „Деятел на културата и изкуството“ получи актьорът Николай Янев, който бе и водещ на днешната церемония. Обичан и уважаван видински актьор, с изключително присъствие не само във видинския театър, но и в българския театър и кино.

С грамота и плакет за принос в изследването и съхраняването на историческата памет на Видин бе награден Рачо Миланов, краевед, изследовател, дарител.

Тази година с почетна грамота „Неофит Рилски“ за дългогодишна цялостна и професионална дейност в системата на предучилищното и училищното образование от Община Видин бяха отличени Румяна Петрова, директор на ППМГ „Екзарх Антим I”; Тома Георгиев, старши учител по математика в ППМГ „Екзарх Антим I” и Галя Митова, старши учител по физика и астрономия в ГПЧЕ „Йордан Радичков“. От името на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков, грамотите връчи Ангел Донкин. Той обяви и носителя на индивидуалната награда „Антим I Видински“ за 2022 г., която се присъжда за изключителни постижения в учението. Специалната статуетка получи Кристина Славчева, ученичка в 12 клас на ППМГ „Екзарх Антим I“.

Тази година за първи път бяха отличени талантливи видински ученици, които получиха годишна стипендия. Инициативата, наречена „Изследователи на знанието“, е на Росица Кирова, заместник-председател на Народното събрание. Наградени бяха Десислава Маринова (12 клас, ГПЧЕ „Йордан Радичков“); Радослав Попов (11 кл., ППМГ „Екзарх Антим I“); Ради Иванов (11 кл., СУ „Цар Симеон Велики“); Ивайло Георгиев (9 кл., ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“) и Стефан Живков (6 кл., ОУ „Иван Вазов“).

Още една талантлива ученичка получи стипендия, осигурена от Община Видин – това е Елена-Стефани Силвиева от 9 кл., СУ „Св. св. Кирил и Методий“. Наградата бе връчена от заместник-кмета Десислава Тодорова.

Тържеството по случай 24 май завърши с празничен концерт на Народно читалище „Светъл ден-2009“.

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder