Депутатите дадоха зелена светлина за изграждане на ВЕИ за производство на електроенергия за собствено потребление

Депутатите дадоха зелена светлина за изграждане на ВЕИ за производство на електроенергия за собствено потребление

Парламентът облекчава режима за изграждане на енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници за собствено потребление. Промяната в Закона за енергията от възобновяеми източници беше приета на второ четене със 109 гласа „за“, 11 „против“ и 44 „въздържал се“. Пленарното време не стигна за гласуването на всички текстове от законопроекта, затова работата по него ще продължи на следващо заседание.

Измененията са внесени от Владимир Табутов („Продължаваме Промяната“) и група народни представители. Според тях се въвежда уведомителен режим в случаите, в които се предвижда изграждане на енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници за собствено потребление. По този начин ще се даде възможност за ускоряване на процеса за изграждане на такива обекти, се посочва в мотивите.

Краен клиент може да изгради енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници върху покривни и фасадни конструкции на сгради, присъединени към електропреносната, електроразпределителна или затворена електроразпределителна мрежа и върху недвижими имоти към тях в урбанизирани територии, енергията от които ще се използва само за собствено потребление, като общата инсталирана мощност на енергийните обекти може да бъде до два пъти размера на предоставената мощност, но не повече от 5 MW, приеха депутатите. Краен клиент може да внася произведената от енергийните обекти електрическа енергия в съответната мрежа само след изпълнение на изискванията на процедурата по присъединяване като производител, съгласно наредбата по чл. 116, ал. 7 от Закона за енергетиката, гласят още промените

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder