Народното събрание ратифицира три международни документа, по които България е страна

Народното събрание ратифицира три международни документа, по които България е страна

Парламентът прие на първо и второ четене законопроект за ратифициране на Споразумението за извършване на Икономически преглед между Република България и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). В становището на парламентарната Комисия по бюджет и финанси се посочва, че изготвянето на този преглед е задължителна стъпка по пътя на присъединяването на България към организацията. Целта му е да се установи състоянието на икономиката, финансовата система и на политиките в различните сфери, в рамките на които държавите, желаещи да се присъединят към ОИСР, следва да докажат, че се придържат към общите принципи на организацията.

Дейностите, които ОИСР ще извърши в полза на България съгласно споразумението, са на стойност 1 564 664 лв. (800 000 евро) и обхващат периода от 1 януари 2022 г. до 31 декември 2023 г. Средствата са планирани по бюджета на Министерството на финансите за 2022 година, което не води до въздействие върху държавния бюджет, се отбелязва в доклаза на Комисията по бюджет и финанси.

Народното събрание ратифицира и Многостранната конвенция за прилагане на мерки, свързани с данъчните спогодби, за предотвратяване свиването на данъчната основа и прехвърлянето на печалби, подписана от България на 7 юни 2017 г. Ратифицирането й е една от стъпките в подготовката за членство на страната в ОИСР.

Народните представители подкрепиха промяна в Закона за ратифициране на Европейската социална харта (ревизирана). Според вносителя предложеният законопроект за допълнително ратифициране на разпоредби може да се разглежда като сериозна стъпка при въвеждането на международни социално-трудови стандарти в следните области: право на професионално ориентиране и обучение, право на социална сигурност и право на законно работещите мигранти и на техните семейства на закрила и подпомагане.

Във времето за парламентарен контрол на въпроси на народни представители отговаряха вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов и министрите Драгомир Заков, Николай Събев и Бойко Рашков.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder