Служителите на РЗОК – Видин се присъединиха към протестните действия на служителите на НЗОК

Служителите на РЗОК – Видин се присъединиха към протестните действия на служителите на НЗОК

Служителите на РЗОК – Видин се присъединиха към протестните действия на служителите на НЗОК от цялата страна с искането за увеличаването на щатната численост за обезпечаване на прехвърлянето на дейности към НЗОК във връзка с преминаването от 01 юли 2022 на дейностите за договаряне, отпускане, заплащане и контрол на помощните средства, предоставяни до този момент от Социално подпомагане.

По-рано днес над 1500 служители на НЗОК в цялата страна излязоха в понеделник предиобед на едночасов предупредителен протест.

Те искат увеличение на брутните заплати, както и Министерството на здравеопазването да отпусне нови 200 работни места, тъй като от 1 юли тази година техните служебни задължения ще бъдат увеличени.

Според Кремена Атанасова, която е сред организаторите на стачните действия и заместник-председател на Синдиката на административните служители към КТ „Подкрепа“, в стачката са участвали над 80% от всички служители в РЗОК-София.

„Минимум допълнителни 200 щатни бройки за поемане на новите длъжности, които предстои от 1 юли да започне да изпълнява Здравната каса, а именно – администрирането на помощните средства, които от агенция „Социално подпомагане“ преминават към НЗОК“, каза тя пред БНР.

За да бъдат изпълнени тези искания, са необходими допълнителни 10 милиона лева, които стачкуващите очакват да бъдат включени в новия бюджет на НЗОК.

Протестиращите заплашват да преустановят плащанията към болници, лични лекари, аптеки, лаборатории, т. е. на практика системата ще бъде поставена в изключително тежка ситуация.

Актуализацията в бюджета на НЗОК мина миналата седмица на първо четене в бюджетна комисия. Но какво ще бъде съдбата му по-нататък е трудно да се прогнозира в сегашната политическа ситуация.

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder