Актуализират такси и цени на услуги, администрирани от ОП „Обреден дом“

Актуализират такси и цени на услуги, администрирани от ОП „Обреден дом“

Предмет на обсъждането бе проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба на Общински съвет – Видин за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, предвиждащ актуализация на такси и цени на услуги, администрирани от Община Видин и Общинско предприятие „Обреден дом“. Събитието се състоя в залата на Общински съвет – Видин и бе открито от заместник-кмета на Общината Борислава Борисова. Тя отбеляза, че последната направена актуализация е преди пет години (с Решение №143, взето с Протокол № 6/ 28.06.2017г. на Общинския съвет).

Присъстващите в залата бяха запознати с мотивите и подробностите във връзка с изменението, от инж. Пролетка Велкова, директор на ОП „Обреден дом“. Тя обясни, че по отношение на празничните ритуали се предвижда детайлизиране, най-вече относно времето на предоставяните услуги – в работни, почивни или празнични дни, като това обстоятелство следва да бъде отчитано при ценообразуването, с оглед законовите изисквания и нормативи. „Стойността на всяка услуга е формирана при спазване принципите, посочени в чл. 8 от Закона за местните данъци и такси и цели възстановяване на пълните разходи за извършване на услугата. В по-голямата си част стойностите се запазват. Друга част са завишени, поради непрекъснатото покачване на цената на горивата, а това се отразява на поддържането на автопарка (две катафалки, които обслужват двата гробищни парка на гр. Видин и населените места на общината); необходимост от финансиране на организирано почистване и поддържане на гробищните паркове на гр. Видин и освобождаване на гражданите от задължението за почистване на окологробните пространства“ – обясни инж. Велкова. Тя допълни, че въпреки сложната икономическа и здравна ситуация, както и нарасналата инфлация, Община Видин отделя и не малко собствени средства за поддържане и косене на гробищните паркове.

Сред новите услуги, които се предлагат, са: ползване на Дома на покойника за опело, годишно поддържане на гробищните паркове (с еднократната едногодишна такса, която гражданите ще заплащат, няма да имат ангажимент сами да се грижат за окологробното пространство, както досега) и др. Не се променя таксата за гробоползване, която е основна.

Сподели в социалните мрежи:
Тагове:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder