Фондация „Феникс – 21 век“ реализира проект „Възраждане, дигитализация и популяризиране на традиции и занаяти свързани с рибарството във Видинския край“

Фондация „Феникс – 21 век“ реализира проект „Възраждане, дигитализация и популяризиране на традиции и занаяти свързани с рибарството във Видинския край“

В периода 15 юли 2021 – 30 юни 2022г., Фондация „Феникс – 21 век“ реализира проект „Възраждане, дигитализация и популяризиране на традиции и занаяти свързани с рибарството във Видинския край“, финансиран по Програма „Културно наследство“, модул „Съхранение и популяризиране на културно наследство“ на Национален фонд „Култура“.

В рамките на проекта бяха изследвани и събрани традиционни техники за плетене на рибарски мрежи и принадлежности за улов на риба, старинни риболовни практики за ловене на риба, старинни уреди и капани за риболов, местни рибарски обичаи при първи улов, добри и лоши знамения за рибарите на Никулден, характерни благословии, наричания за по – богат улов, стари автентични наименования на рибите по река Дунав, както и стари рецепти за приготвяне на ястия от риба и начини за съхранение на риба от Видинския край.

По проекта бяха разработени и популяризирани три ръководства. Едното ръководство представя местни рибарски обичаи при първи улов, добри и лоши знамения за рибарите на Никулден, характерни наричания за по – богат улов и информация за стари автентични наименования на рибите по река Дунав. Второто ръководство съдържа снимков материал и автентични рецепти за приготвяне на риба от региона. Третото ръководство е за деца и представя информация за местни рибарски обичаи, характерни наричания за по – богат улов, както и информация за стари автентични наименования на рибите по река Дунав.

Не на последно място, в рамките на проекта бяха заснети и презентирани три видео урока.  Единият видео урок представя техники за плетене на мрежи, вторият представя техники за изработване на традиционни рибарски принадлежности и капани, а третият представя автентични практики за ловене на риба. Трите видео урока са качени в Youtube и в социалните мрежи.

Повече информация за проекта можете да намерите тук:

https://www.facebook.com/Възраждане-дигитализация-и-популяризиране-на-рибарството

https://www.instagram.com/ribarstvo/

Twitter: Възраждане на рибарството

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder