Областният управител Любен Иванов присъства на откриването на събора „Кадъ Боаз“

Областният управител Любен Иванов присъства на откриването на събора „Кадъ Боаз“

В събота, 23.07.2022 г., областният управител на област Видин Любен Иванов присъства на откриването на международния събор на прохода Кадъ Боаз, организиран от община Белоградчик и община Княжевац.

На събитието присъстваха още Видинския митрополит Даниил, Тимочкия владика Илариона, заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, видинските депутати Иво Атанасов и Петър Миланов, председателят на Общински съвет – Белоградчик Боян Минков, Бранислав Йосифович- заместник-председател на община Княжевац, Милия Милетич – народен представител, българските дипломати в Сърбия Йордан Йорданов и Петър Данев и др.

Областният управител изрази удовлетворението си, че на 20.07.2022 г. Министерският съвет взе решение за утвърждаване състава на българската част от Смесена експертна комисия за откриване на ГКПП Салаш – Ново Корито между България и Сърбия и се надява да бъде открит възможно най-скоро, за да помогне на нашите народи да се сближат още повече.
„Според мен този бъдещ пункт трябва да се нарече „Приятелство“, защото тази дума най-точно изразява стремленията на двата народа – българския и сръбския, за неговото съществуване! Днешният празник е призван да стимулира културното и икономическото развитие между двата народа, но той е нещо повече – той е символ на сближаването, на приятелството, на въжделенията за общо бъдеще.“, отбеляза Любен Иванов.

Съборът „Кадъ боаз“ се провежда от 1925 г. и се свързва със Св. вмчк Прокопий. До началото на шейсетте години провеждането му е ежегодно, а 2002 година бележи неговото възстановяване. С тазгодишното издание на събора се отбелязаха 20 години от възстановяването и обновлението на граничното международно събитие. През тези двадесет години ежегодния брой на българските и сръбски посетители на събора наброяват между 25 000 и 30 000 души
Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder