По данни на регионалното министерство 35 000 души у нас са засегнати от липсата и режима на питейна вода, съобщи БНТ. Все повече са протестите на жителите на засегнатите от безводие населени места.

По данни на регионалното министерство през юли тази година нарушено водоснабдяване има в 12 области.

През лятото почти всички села в община Перник са на воден режим. Изключение правят единствено селата, чиято ВиК-мрежа черпи вода от язовир Студена. Три села в общината са на изключително тежък режим – пускат им вода на един-два дни. В другите разчитат само на водата от кладенеца в двора.

Според общинската управа на Перник основната причина за безводието е старата ВиК мрежа, с над 60 % течове и намален дебит на собствените водоизточници на селата. Решението на проблема е спешен ремонт на ВиК мрежата.

Не по-различна е картината и в област Велико Търново. 20 населени места тук са на воден режим по същите причини както в Пернишко. В Драганово повече от 10 дни от чешмите на хората, които живеят в най-високите части на селото, не е потичала вода и те организираха серия от протести

Днес в Драганово започна частична подмяна на водопровода, която ще реши частично проблема с безводието

Според експерти от бранша, за да бъде сменена старата водопреносна мрежа в страната, са необходими близо 3 милиарда лева. Затова и на този етап никой не се наема да каже кога ще се реши огромният проблем с безводието у нас.