Топ вести
02.12.2022 - Пожар в комин на жилищен блок в к-с „Панония“
02.12.2022 - Когато орехите и сушените смокини срещнат шарана за Никулден
01.12.2022 - Стартира приемът на документи за доказване на реализация по обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци
01.12.2022 - АЕЦ „Козлодуй“ регистрира пропуск на топлоносител в шести блок
01.12.2022 - Осъдиха възможности за облекчаване на тежкотоварния трафик в посока изход към Румъния
01.12.2022 - Правителството осигури подкрепа за още около 50 000 домакинства с нова еднократна помощ за отопление от 300 лв.
01.12.2022 - Агенция „Митници“ отчита 1227.2 млн. лв. приходи за октомври 2022 г.
01.12.2022 - Неправоспособен водач предизвика катастрофа на пътя между Мизия  и Оряхово
01.12.2022 - Проф. Стоянович предложи да бъде кръстена улица на цар Фердинанд в Монтана
01.12.2022 - Установиха 6.5 кубика дърва без контролна горска марка в Арчар
Превенция на зависимостите при младежите

Превенция на зависимостите при младежите

Когато попитат лекуващите се от зависимости кога за пръв път са започнали да пият или да употребяват наркотици, отговорът почти винаги е един и същ: когато са били все още тийнейджъри. Употребата на наркотици, например, води до промяна в развитието на мозъка, а когато използването им започва в тийнейджърските години, много по-вероятно е младежите да се пристрастят. Затова и една от основните цели е да се отложи възможно най-далеч във времето първата употреба на алкохол или наркотици. Именно затова е важна превенцията.

Последователните послания към младите хора относно наркотиците и алкохола могат да предотвратят злоупотребата с тези субстанции. Ефективната превенция изисква едни и същи послания за алкохола, наркотиците и тютюна да се разпространяват от множество източници – училища, родители, връстници и общност – многократно през детството и юношеството.

Чие отговорност е превенцията?

Осъществяването на превенция на зависимостите е отговорност на много участници в този процес:

  • Самите юноши – програмите за наставничество и лидерство от връстници за връстници мобилизират мощна превантивна сила и демонстрират ползите от превенцията и значението на младите хора като партньори в процеса;
  • Училището – програми, които са специфично разработени за възрастта на учениците и съобразени с развитието им, трябва да се реализират във всички класове;
  • Родителите – те предоставят ролеви модели, определят стандарти на поведение и постижения, поставят ограничения и определят последствията при рисково поведение. Що се отнася до злоупотребата с наркотици и алкохол, родителите трябва да започнат да говорят с децата си на тази тема от рано и често.
  • Обществото – трябва да се противодейства категорично на всички послания, съдържащи положителни оценки за употребата на наркотици и алкохол.

Няколко видеа за превенция на зависимости разработи Сдружение „Активно общество“ в рамките на проект „Не!Зависим!“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта за 2022 г., Министерство на младежта и спорта; Договор № 25.00.34/21.07.2022 г.

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder