РИМ – Видин планира редица събития под мотото „ВИДИН – ГРАДЪТ НА ТРИТЕ КРЕПОСТИ“

РИМ – Видин планира редица събития под мотото „ВИДИН – ГРАДЪТ НА ТРИТЕ КРЕПОСТИ“

Защо трите крепости?

За това разказа археологът Ваня Ставрева: „Защо трите крепости? Антична Бонония, която вече се разкрива в целия и блясък и се надяваме да се превърне в музей на открито , средновековният замък „Баба Вика“ и османската крепост „Калето“. На практика Видин има крепости от три различни периода Античност,  Средновековие и Османски период. Решихме, че е добре да презентираме по този начин града, защото нито един от тези обекти не бива да бъде пренебрегван. На този етап смятаме, под това мото не само да участваме  на изложението в Ямбол, но и да организираме и серия от бъдещи събития включително и тук във Видин.“
Редовните археологически разкопки в Бонония, които се провеждат за пета поредна година, разкриват върху голяма площ добре съхранени монументални останки от фортификационното съоръжение, което е най-мощното известно на българска територия. Обектът е в Индикативната листа за включване в Списъка със световно културно наследство на ЮНЕСКО.
Османската крепост „Калето“ с входните порти (капии), двойната крепостна стена към река Дунав и частично запазената стена и ров откъм сушата („шарампоя“) е другият обект, който незаслужено е бил подценяван, допълни Ставрева.

Участие в Международното изложение „Кабиле 2022“

„ВИДИН – ГРАДЪТ НА ТРИТЕ КРЕПОСТИ“ е мотото, с което Регионален исторически музей – Видин ще участва в Международното изложение „Кабиле 2022“ от 23 до 25 септември, съобщиха от Регионален исторически музей- Видин на пресконференция, която се проведе днес в музей „Конака“.  Изложението е част от Международния панаир на туристическите забавления и анимации в град Ямбол. „

Предстоящи изложби

На 25 октомври предстои да бъде организирана изложба в музей „Конака“ от дарения на Аделина и Красимира Свещарови, а на 26 октомври на Духовния празник на град  Видин ще бъде представена изложба на традиционна средновековна и римска кухня.

За планираната изложба на 26 октомври, разказа Христина Кирилова, директор на Регионален исторически музей – Видин:

„За духовния  празник на Видин, планираме изложба, която ще бъде свързана с представяне на традиционната средновековна кухня, както и римската. Ще се включат представители на сем. Спасови, които участват традиционно във фестивали посветени на Древния Рим. За средновековната кухня сме поканили от град Велико Търново, Клуб “ Традиция“, наши колеги, които ще ни представят средновековната кухня.“

Школа по археология

Тя ще стартира на 1 октомври тази година и ще даде възможност на учениците да присъстват на терен, в реална среда, на разкопките на Антична Бонония.

Отварянето към публиката и изпълването на музейните обекти с нови дейности, приоритетно насочени към младите и активните, е наш приоритет, редом със засилването на научната работа, каза нумизматът Светослава Петрова.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder