Топ вести
04.10.2022 - След преизчисленията от 1 октомври увеличена сума от пенсии и добавки щe получат над 894 хиляди пенсионери
04.10.2022 - 55-годишен мъж e загинал, а две жени все още се издирват след взрива в завод „Арсенал“
04.10.2022 - Новият световен шампион по умствена скоростна математика за деца до 12 години е ученик от София
04.10.2022 - Община Видин проведе обсъждания на важни нормативни документи
04.10.2022 - Yettel дава отстъпка до 200 лв. за ново устройство при рециклиране на старо
04.10.2022 - Сдружение „Активно общество“ провежда дискусии с ученици от Видин и Брегово за зависимостите
04.10.2022 - Панаир на спорта се провежда във Видин
04.10.2022 - Шофьорка, употребила наркотични вещества, е задържана в полицейския арест на РУ Лом за 24 часа
04.10.2022 - Конкурентоспособност и иновации за българските предприятия с програма за 1.49 млрд. евро
04.10.2022 - 29-годишен от Бойница шофирал на амфетамин и канабис е задържан за 24 часа
Започна монтажът на новите котли и камини на пелети във видинските домакинства

Започна монтажът на новите котли и камини на пелети във видинските домакинства

През идващата зима персоналът и потребителите на Защитеното жилище „Благовест“ ще се отопляват с модерен котел на пелети вместо на дърва и въглища. От тази сграда стартира монтажът на новите екологични отоплителни устройства в домакинствата със сключен договор в рамките на първата покана по проект „Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин“. Вчера кметът на Видин д-р Цветан Ценков и ръководителят на проекта инж. Румен Лилов, началник на отдел „Устройство на територията“ в Общината, посетиха Защитеното жилище, за да се запознаят на място с новата придобивка.

На събитието присъстваха Людмила Кежова и Любка Александрова от Регионалното дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения, което е доставчик на социалната услуга. Александрова сподели, че неотдавна в социалните мрежи й попаднала публикация със заглавие „Хората с увреждания са първите забравени по време на криза“, но днешното събитие опровергава това. „Първият договор за подмяна на отоплителни уреди, който Община Видин сключи, беше с Регионалното дружество. Първият монтиран котел е отново в полза на една от нашите социални услуги – Защитеното жилище за лица с интелектуални затруднения“, каза тя. И благодари на Община Видин и на кмета д-р Цветан Ценков за усилията, които се полагат за осигуряване на по-добри условия за живот на гражданите и в частност за хората с увреждания.

От началото на октомври ще започне и монтажът на климатици в домакинствата в Община Видин, които са сключили договор по първата покана, съобщи инж. Румен Лилов. Той допълни, че до 31.12.2022 г. ще се извърши подмяната на старите уреди на дърва и въглища в жилищните комплекси „Гео Милев“, „Вида“, „Крум Бъчваров“, „Васил Левски“, „Христо Ботев“, „Бонония“, както и в централната градска част. Ще бъде изготвен предварителен график с дата и часови диапазон за демонтаж на стария уред и монтаж на новия, за което гражданите ще бъдат предварително уведомени. Подмяната на отоплителните уреди в останалите домакинства, които не попадат в посочените квартали, ще се извърши след пролетта на 2023 година, поради което живущите там трябва да си осигурят дърва и въглища за предстоящия отоплителен сезон.

Инж. Лилов припомни, че настоящият проект, който се финансира по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 цели подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Видин чрез намаляване на емисиите на фини прахови частици (ФПЧ10) от битовото отопление, които са един от основните източници на замърсяване на въздуха. Специфичните цели са анализи и дефиниране на конкретни решения за намаляване на ФПЧ10; подмяна на уредите на твърдо гориво на домакинствата с алтернативни видове отоплителни уреди. Екологичните ползи са спестени емисии ФПЧ10 и подобрено качество на атмосферния въздух. Социално-икономическите ползи включват подобрено здраве и качество на живот на населението на Община Видин и повишена обществена осведоменост за необходимостта от подобряване на качеството на въздуха.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder