Топ вести
04.10.2022 - След преизчисленията от 1 октомври увеличена сума от пенсии и добавки щe получат над 894 хиляди пенсионери
04.10.2022 - 55-годишен мъж e загинал, а две жени все още се издирват след взрива в завод „Арсенал“
04.10.2022 - Новият световен шампион по умствена скоростна математика за деца до 12 години е ученик от София
04.10.2022 - Община Видин проведе обсъждания на важни нормативни документи
04.10.2022 - Yettel дава отстъпка до 200 лв. за ново устройство при рециклиране на старо
04.10.2022 - Сдружение „Активно общество“ провежда дискусии с ученици от Видин и Брегово за зависимостите
04.10.2022 - Панаир на спорта се провежда във Видин
04.10.2022 - Шофьорка, употребила наркотични вещества, е задържана в полицейския арест на РУ Лом за 24 часа
04.10.2022 - Конкурентоспособност и иновации за българските предприятия с програма за 1.49 млрд. евро
04.10.2022 - 29-годишен от Бойница шофирал на амфетамин и канабис е задържан за 24 часа
На 1 октомври в град Видин ще се проведе Късноантичен римски фестивал „Бонония оживява“

На 1 октомври в град Видин ще се проведе Късноантичен римски фестивал „Бонония оживява“

Късноантичен римски фестивал „Бонония оживява“ ще пресъздаде историческата атмосфера на римския град Бонония. Освен участието на автентични реенакторски групи, най-вълнуващата атракция за всички присъстващи ще бъде акостирането на реконструиран римски кораб, тип лусория, на Дунавския бряг.
Римското наследство е част от историята и развитието на целия Дунавски регион. Неговата археологическа и туристическа стойност могат да послужат, както за свързваща сила между съвременните съседни държави по поречието ѝ, така и за постигане на социален и
икономически ръст в борбата със свиващите се процеси. Благодарение на проект Living Danube Limes Бонония е избрана за пилотен обект за България и включена в мрежата на Дунавския лимес, осигурявайки ѝ допълнителни геофизични проучвания и реконструкция с виртуална реалност (с включване в специализиран уебсайт и мобилно приложение).
Фестивалът цели да представи на всички зрители именно това значимо наследство, въвличайки ги в римския бит, култура, традиции и занаяти. Любителите на зрелищни сцени ще могат да се насладят и на епичната битка между римските легиони и варварските наемници.
Историческата атмосфера ще бъде професионално пресъздадена от едни от най-големите и автентични реенакторски групи в България Mos Maiorum Ulpiae Serdicae и DVX Anticae.
Основната атракция на фестивала ще бъде акостирането на автентичната римска лусория, „Danuvina Alacris“, на брега на Дунав. Лусорията представлява реплика от IV в., изградена през последните 2 години от екип от професионалисти и доброволци по метод, максимално близък до този, който са използвали самите римляни. Използваните материали са дъб и смърч, дълга е ок. 18 м., а цялостната ѝ украса е на база открити артефакти и останки. Символично на щитовете ѝ е изобразена древноримската богиня на победата Виктория.
Лусорията стартира своето 2 500-километрово пътешествие по река Дунав на 16 юли 2022 г.
Освещаването и първото потапяне във вода се извършиха в Инголщат, Германия, откъдето заедно с „римските“ си гребци пое по своето приключение към Черно море. Преди да стигне до България, корабът пресича многобройни спирки в Германия, Австрия, Словакия, Унгария,
Проектът е съфинансиран от фондовете на Европейския съюз (ЕФРР, ИПП и ЕИС).
Хърватия и Сърбия, а международни информационни агенции и всекидневници като Ройтерс и
Гардиън вече отразиха уникалното свързващо пътешествие по река Дунав.
Пътешествието на лусорията в България можете да следите във Фейсбук страницата на събитието: Римската лусория „Danuvina Alacris” в България.

Организатори на събитието са Национален туристически клъстер „Българският пътеводител“, Асоциация на дунавските общини „Дунав“, Център за интерпретиране на наследството, и асоциираните партньори по проекта Сдружение за антични реконструкции „Mos Maiorum Ulpiae
Serdicae“, Регионален исторически музей – Видин.

Материалът е разработен от Национален туристически клъстер „Българският пътеводител“ в рамките на проект „Валоризиране на културното наследство и насърчаване на устойчивия туризъм, чрез съживяване на общото наследство по Дунавския лимес като основа за културен маршрут“, с акроним Living Danube Limes, по програма за транснационално сътрудничество „Дунав 2014-2020“.
Проектът е съфинансиран от фондовете на Европейския съюз (ЕФРР, ИПП и ЕИС).

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder