Община Видин чества Деня на независимостта

Община Видин чества Деня на независимостта

С тържествено издигане на знамето на Република България започна церемонията, с която днес във Видин бе отбелязана една от най-важните дати в националната ни история. Честването на 114-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта събра на площад „Бдинци“ представители на местната и държавна власт, на политически партии, на културни и образователни институции и организации, както и много ученици и граждани. На събитието присъстваха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, заместник областният управител Шишман Чаушев, председателят на Общинския съвет Генади Велков, заместник-кметът Десислава Тодорова и др.

Датата 22 септември 1908 година се свързва с един от най-значимите моменти в новата история на страната ни, подчерта в словото си видинският кмет. Той припомни събитията, които довеждат до тази преломна дата, както и политическите и икономическите последици от обявяването на Независимостта. На площад „Бдинци“ отново прозвучаха и паметните слова, които княз Фердинанд произнася на днешната дата преди повече от век в църквата „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново: „Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за културен и икономически напредък; в това отношение нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването й. Такова е желанието на народа ни, такава е неговата воля. Да бъде според както той иска“.

„Както каузата на Съединението, така и тази на Независимостта са дело, спечелено благодарение на могъщата духовна енергия и интересите на целия народ, на обединяването на усилията на всички в името на големия национален идеал. Урок, който повече от всякога днес трябва да преосмислим и да извлечем поуката, която да ни насочи по правилния път, за да се възражда и просперира страната ни, за да добрува българският народ и се гордее със своето наследство“, заяви още в словото си д-р Цветан Ценков.

В знак на почит официалните лица, представителите на институции и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на загиналите във войните за национално обединение.

Честването продължи с празничен поздрав от Ансамбъла за народни песни и танц „Дунав“. На финала присъстващите се хванаха на кръшно „Дунавско хоро“.

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder