Как се приема мелатонинът за сън

Как се приема мелатонинът за сън

Мелатонинът се нарича „хормон на съня“, защото концентрацията му в тялото определя циклите на почивка и бодърстване на човека. Липсата му е особено опасна за спортистите: нарушаването на циркадния ритъм води до проблеми със сърдечно-съдовата и нервната система, тялото не успява да се възстанови дори при продължителна почивка, а мускулният растеж спира. В днешно време нарушенията на съня са станали често срещани, така че много хора трябва да приемат таблетки мелатонин за сън, за да нормализират количеството в организма.

Какво е мелатонин

Този хормон се произвежда в човешкото тяло от епифизната жлеза, която се намира в основата на мозъка. Веществото се съдържа повече в месата, докато в храната с растителен произход има по-малко количество. В човешкото тяло приблизително 70% от дневното количество на хормона се произвежда през нощта. Под неговото въздействие се увеличава количеството гама-аминомаслена киселина и серотонин в хипоталамуса и средния мозък.

Мелатонинът е твърдо вещество, което може да абсорбира или разтваря мазнините. Той е много силен естествен антиоксидант. В процеса на синтез на този хормон тялото осигурява защита срещу влиянието на свободните радикали, които провокират ускоряване на процеса на стареене и развитието на злокачествени заболявания. Това вещество може да проникне във всички клетки на тялото и да осигури специфична защита на ядрото. В резултат на това увредените клетки се възстановяват.

Добавка

Естественият продукт при проблеми със съня може да бъде приеман като добавка, която осигурява сънотворно действие, а също така действа като антиоксидант. Този хормон е естествен регулатор на денонощния ритъм, осигуряващ здрав сън, бързо заспиване и лесно събуждане на сутринта.

Ако човек изложи тялото на нарушения във времевата адаптация, хормонът осигурява корекция на ежедневните ритми на тялото, както и регулиране на цикъла на будност и спане. Таблетките мелатонин улесняват процеса на заспиване в нетипично време за това, намаляват честотата на събуждането през нощта и нормализират съня като цяло.

Действие

В общия случай хранителната добавка има седативен, адаптогенен и хипнотичен ефект, ако се приема във високи дози, но има антиоксидантна и имуностимулираща полза. Също така, под негово влияние, честотата на поява на главоболие намалява, интензивността на стресовите реакции намалява и се извършва регулиране на невроендокринните функции.

Кога и как да приемате добавката

Първото нещо, което трябва да знаете, е, че тя не бива да се счита за хапче за заспиване. Тази естествена добавка помага за нормализиране на режима, като действа приспивно малко след приема. Трябва да знаете още:

  1. Как да я приемате при безсъние

При трудности със заспиването, трябва да вземете 3-5 mg половин час до един час преди заспиване. Ако добавката се приема за първи път, тогава дозата трябва да се намали: 1,5-2,5 mg. Максималната доза за нормализиране на съня е 6 mg (1-2 mg определено ще бъдат получени от храната). Не трябва да се приемат повече от 5 mg на ден: организмът ще свикне с повишената доза, която не може да произведе сам. Пристрастяването може да се развие и при прекалено 32продължителна употреба на лекарството.

  1. Кога трябва да изпиете таблетката

Това трябва да се случи от 30 до 60 минути преди времето, когато трябва да заспите. При хора с бавен метаболизъм, като по-възрастните, дозата мелатонин за сън не се променя, но те трябва да приемат таблетката 30-60 минути по-рано от останалите.

Не приемайте добавката през деня или посред нощ, това може да доведе до нарушаване на циркадните ритми и сънливост по време на будност. При чести събуждания хранителната добавка се приема 10-15 минути преди лягане.

  1. Продължителност на курса

При нарушение циклите будност и спане, приемът на мелатонин е между 1-3 месеца.

Хранителната добавка се счита за безвредна, негативните последици са малко вероятни, но не трябва да злоупотребявате с нея. Когато избирате дозировка и продължителност на курса, трябва да се консултирате с вашия лекар.

Заключение

Мелатонинът е полезна добавка за всички хора, които имат проблеми със заспиването. Експертите от онлайн магазин Ревита събират за вас мненията на различни хора за ефектите, които са постигнали с него. Положителните коментари са доста, а доволните хора все повече се увеличават. Можете да закупите добавки мелатонин във всяка аптека и магазин за витамини и суплементи, както във физически обекти, така и онлайн.

Не забравяйте, че това не е приспивателно, а натурален продукт, който възстановява съня и будността. Струва си да го използвате в 2 ситуации: за адаптиране към нова часова зона и за безсъние.

Вероятността от странични ефекти на тази добавка е малка: тя е доста безвредна. Но все пак трябва да използвате таблетките според инструкциите за употреба. Всичко трябва да е съобразено с вашето здравословно състояние и организма ви. Не трябва да си предписвате сами каквито и да било средства.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder