Топ вести
01.12.2023 - През декември всеки ден е Коледа с мобилното приложение на Yettel
01.12.2023 - Днес ще грейнат светлините на коледната елха във Видин
01.12.2023 - Близо 2,5 млрд. лв. за магистрали, пътища, ВиК проекти, саниране и проектиране в бюджета за 2024 г.
01.12.2023 - Министър Асен Василев: България се стреми в следващите 4-5 години да навакса нивата на заплатите до 70% от средноевропейските
01.12.2023 - Кампания за ограничаване разпространението на грипа организираха във Видин
01.12.2023 - Читалището в село Градец отбеляза 95 години от създаването си
01.12.2023 - Вечната класика по Коледа: как да приготвим вкусно свинско със зеле?  
01.12.2023 - Последен ден за плащане на авансовите вноски за 2023 година
01.12.2023 - Възраждане обжалва пред върховния административен съд резултата от изборите за кмет на Монтана
29.11.2023 - Успешно приключи проект „Съхраняване на културното наследство на област Видин“
Късноантичен римски фестивал пресъздаде атмосферата на Бонония

Късноантичен римски фестивал пресъздаде атмосферата на Бонония

Събитието, което се проведе до крепостта „Баба Вида“, беше шанс да се докоснем до римския бит, култура, традиции и занаяти и до начина на живот на хората през тази епоха. Много жители и гости на Видин се възползваха от възможността да се потопят в тази невероятна атмосфера. Сред тях бе и кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков. Той присъства на официалното откриване на фестивала, който е една от дейностите по проект Living Danube Limes, финансиран по Програмата за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020 г.

Името на фестивала – „Бонония оживява“, е избрано, за да се насочи вниманието към най-новите разкрития от Късната античност, направени във Видин, обясни Десислава Минчева от Национален туристически клъстер „Българският пътеводител“, който е водещ партньор за България по проекта. Тя отбеляза също, че Бонония е избрана за пилотен обект за страната ни. Направена е 3D виртуална реконструкция на Бонония, която ще може да бъде разглеждана чрез сканиране на QR код. Такъв ще има на таблото пред крепостта „Баба Вида“, както и на табло, което ще се постави пред западната порта, разкрита в рамките на осъществяваните от няколко години археологически разкопки на Бонония.

Благодарение на проекта Регионалният исторически музей във Видин (РИМ), който е и асоцииран партньор, ще се включи в музейния клъстер „Дунавски лимес“, който предстои да се учреди. Директорът на РИМ – Видин Христина Кирилова сподели, че за видинският музей е чест да бъде част от проекта и от днешното събитие, което дава възможност да се докоснем до живота на древните римляни и ни пренася в далечното минало.

Партньор по проекта е и Асоциацията на дунавските общини, а гост на фестивала бе изпълнителният директор на организацията Мария Цанкова.

Във фестивала участваха представители на две групи за възстановки, които не само разказаха за късноантичното защитно и нападателно въоръжение, но и го демонстрираха в действие. Присъстващите имаха възможност да се сдобият с интересни сувенири за спомен, да научат повече за късноантичната мода и прически, както и за античните професии и занаяти – сечене на монети, студено коване, изработване на бижута. Специално за случая Центърът за интерпретиране на наследството, друг партньор по проекта, е обучил, съвместно с видинското читалище „Цвят-1870“, шест деца от Видин. Фестивалът бе тяхното първо представяне, като те активно се включиха в организираните игри за деца от римската епоха и показваха на най-малките посетители правилата.

В следобедните часове във Видин акостира реплика на римски кораб тип лусория от IV век, реконструиран с автентични материали – дъб и смърч. Атрактивният плавателен съд е построен през последните две години от екип от професионалисти и доброволци по метод, максимално близък до този, който са използвали самите римляни. Корабът е започнал своето пътешествие по Дунав в средата на юли от Инголщат (Германия), а днес той ще отплава към следващата си дестинация.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder