В понеделник България взе най-скъпия си заем за последното десетилетие

В понеделник България взе най-скъпия си заем за последното десетилетие

Финансирането освен скъпо, започва да става и все по-трудно за финансовото министерство, ръководено от служебния министър Росица Велкова, предаде economic.bg. За трети път в рамките на един месец тя не успя да вземе целия планиран дълг. Централната банка, която организира аукциона в понеделник, обяви миналата седмица търг за 5.5-годишни държавни ценни книжа за 200 млн. лв. В понеделник обаче финансовото министерство успя да пласира само 180.5 млн. лв.
От началото на годината досега България е поела нов дълг в общ размер на около 6.9 млрд. лв., като в т.ч. влизат и 4.4 млрд. лв. външен заем. В Закона за бюджета за 2022 г. е заложен таван от 10.3 млрд. лв. До началото на септември обаче бе поет нов дълг от едва 1.8 млрд. лв. и струпването на заеми от началото на септември насам допълнително усложнява обстановката на пазарите.

Правителството има нужда от заемните средства, за да финансира тазгодишния дефицит, планиран в закона за бюджета в размер на 6.2 млрд. лв., както и падежиращата еврова емисия в началото на следващата година от 1.144 млрд. евро.

Централната банка насрочи за следващия понеделник и нов търг за 200 млн. лв. под формата на държавни ценни книжа с падеж юли 2026 г.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder