Топ вести
07.12.2023 - Враца подготвя поредното издание на Празник на врачанските вина, ракии и мезета
07.12.2023 - Утвърдени са нови образци на задължителните документи по Закона за управление на етажната собственост
07.12.2023 - Разследват телефонна измама за над 69 хил. лева
07.12.2023 - Двама водачи на леки автомобили са настанени с фрактури в лечебни заведения след ПТП в гр. Вълчедръм
07.12.2023 - Остават броени часове до Концерт-спектакъла „Коледна суматоха“
07.12.2023 - Вкусно коледно меню за по-малко от 50 лв.? Мисия възможна с Lidl
07.12.2023 - Пиян младеж се блъсна в дърво край Оряхово
06.12.2023 - В Чирен бе осветен курбан за здраве и благополучие
06.12.2023 - Спортният клуб УШУ – Монтана спечели общо 17 медала от Републиканското първенство по Ушу и Кунгфу в Пловдив
06.12.2023 - На Никулден във Видин запалиха светлините на сребърното кандило-кораб в митрополитската църква
Как да изберем лебедка

Как да изберем лебедка

Така наречените лебедки са механизми, предназначени за преместване на тежки товари. Състои се от макара с кабел и механизъм, който го върти. Те могат да имат ръчно или хидравлично задвижване или електрически двигател. Лебедките се използват в строителството, логистиката, производството и автомобилната индустрия. Основната им цел е да преместват предмети по хоризонтална равнина, а като част от повдигащите механизми лебедките повдигат и спускат товари.

Тип задвижване

Основното предимство на механичната лебедка е нейната гъвкавост на използване, тъй като не изисква електрическа връзка. Механизмът се задвижва от мускулна сила, за което в конструкцията е предвидена дръжка или лост. Устройството може да се използва за работа на терен, на полето и на строителни обекти, където все още не е прекаран ток. Механичните лебедки за битови нужди не могат да преместват много тежки товари, но се справят отлично с движението на варели, дъски, дървен материал, цилиндри, профили, двигатели и коли.

Хидравличната лебедка може да се използва както постоянно като част от подемни механизми, така и монтирана на превозно средство. Теглителната сила се създава от налягането на маслото, чиято работна стойност достига 150 бара. Единственият недостатък е трудността при свързване, както и възможността за работа на автомобил само при работещ двигател. Но има и много предимства: плавен ход, способност за работа във вода, рационално използване на мощностния потенциал, висока производителност. Хидравличните устройства се използват за придвижване на машини, съоръжения, строителни конструкции, както и за евакуиране на закъсали автомобили.

Електрическите лебедки се свързват към електрическата мрежа или към бордовата мрежа на автомобила, теглителната сила се създава от електродвигател с мощност от 0,5 до 4 kW. Размерът на теглителната сила и скоростта на навиване зависят от мощността. Има едноскоростни и двускоростни лебедки, както и модели с предна и задна скорост – за повдигане и плавно спускане на товари. Можете да контролирате работата на лебедката от дистанционно устройство или дистанционно управление.

Дизайн

Барабанните лебедки имат макара за навиване на кабела, която е монтирана върху метална рамка. Въртенето от дръжката (или хидравликата или електродвигателя) се предава на барабана, кабелът се навива около него и дърпа фиксирания товар. Такава лебедка е монтирана на твърда фиксирана основа, например върху марка или канал. Дизайнът на барабана намери широко разпространение в автомобилния сектор, те се поставят главно на SUV и  ATV . Лебедката е закрепена към предната част на страничната греда и служи за евакуиране на заседнал автомобил.

Лостовите лебедки са изключително ръчни модели. Те имат малък барабан, върху който се навива кабелът, а за създаване на сила се използва тресчотен механизъм, който се задейства от люлеещите се движения на лоста. Основните им предимства са компактността и гъвкавостта на инсталацията. Лостовата лебедка не изисква твърда основа – тя дори може да бъде монтирана на окачване. Такива устройства са най-широко използвани в строително-монтажните работи.

Теглителна сила

Механичните лебедки имат малка теглителна сила от  1-2 тона . Това е напълно достатъчно за преместване на строителни материали на малки строителни обекти, товари в работилници и евакуиране на заседнали превозни средства. За електрически и хидравлични модели тази стойност може да достигне 10 – 20 т. Те се използват за преместване на елементи от строителни конструкции, механизми, канали, специално оборудване и други тежки предмети.

Теглителната сила може да увеличи блока на макарата. Товароносимостта се удвоява, а при използване на два верижни телфера – утроява.

Кабели за лебедки

Синтетичното въже може да се използва на открито – не се страхува от влага. Такъв кабел е предназначен за динамични натоварвания, така че може да се използва като част от автомобилни лебедки и за преместване на товари чрез влачене и дръпване. Синтетиката също печели по отношение на теглото: при голямо навиване на кабела теглото на лебедката не се увеличава така, колкото при навиване на стоманен кабел със същата дължина. Недостатъците на синтетичното въже включват, че то може случайно да се възли, влакната му да се протрият и може да се скъса от надраскване по барабана и ролките.

Стоманеният кабел е по-здрав и по-устойчив на абразия. Може да се използва за работа с тежки извънгабаритни товари. Но той се страхува от гънки и не е толкова гъвкав като синтетичен, но е проектиран за голяма товароносимост, има здравина и стабилност при опън. При голяма намотка стоманеният кабел прави лебедката по-тежка, но при стационарна употреба това не е толкова важно.

За лостови лебедки дължината на кабела може да бъде 10-20 m, за барабанни лебедки може да достигне 50 m или повече. Някои модели се предлагат без въжета, но те показват колко дълго може да се използва въжето.

Дебелината на въжето може да варира от 3 до 20 мм. Диаметърът на торса ограничава неговата дължина, която може да се навие на барабана. Например, въже с диаметър 6 mm ви позволява да навиете 20 m, а диаметър 8 mm – само 15 m.

 

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder