Парламентът одобри придобиването на още 8 нови изтребителя F-16C/D Block 70 и оборудване за тях

Парламентът одобри придобиването на още 8 нови изтребителя F-16C/D Block 70 и оборудване за тях

Народното събрание ратифицира Международен договор (LOA) BU-D-SAD „Придобиване на 8 (осем) нови самолета F-16C/D Block 70, боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за Българските военновъздушни сили“ и Международен договор (LOA) BU-P-LBC „Многофункционална система за разпределение на информация – Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и свързана с нея поддръжка и оборудване“. Законопроектът, внесен от Министерския съвет, беше гласуван със 151 гласа „за“, 42 – „против“ и 8 „въздържал се“.

Договорите са във връзка с изпълнението на втория етап на проект за „Придобиване на нов тип боен самолет“. Те са съответно на стойност 1 292 740 102 щатски долара и 3 672 083 щатски долара. Необходимите средства от националния бюджет за реализацията на втория етап за придобиване на нов тип боен самолет общо ще са в размер на 1 296 412 185 щатски долара без включено ДДС. Предвид предоставеното право на България да заплаща разсрочено всички нови сключени договори по Програмата за чуждестранни военни продажби (FMS), средствата са предвидени да бъдат заплатени за период до 10 години. Това разпределение на плащанията по години е предложено от правителството на САЩ и се допуска изменението му през годините при промяна на конкретен договор по реда на Закона за международните договори на Република България и/или съгласувано с Министерството на финансите.

Народното събрание продължи работата си с обсъждане на второ четене на текстове от законопроекта за промени в Изборния кодекс.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder