Д-р Цветан Ценков: Докато съм кмет, ще работя за финансово стабилна Община Видин

Д-р Цветан Ценков: Докато съм кмет, ще работя за финансово стабилна Община Видин

Приоритет за общинското ръководство е преодоляването на всички наследени от предходните мандати задължения, които в момента тежат на Общината и пречат за нейното развитие. Това заяви кметът на Видин д-р Цветан Ценков по време на проведеното днес заседание на Общинския съвет (ОбС). Повод за изказването му бе възникналият в залата дебат във връзка с включени в дневния ред предложения за продажби на общински имоти.

Той посочи, че ситуацията е трудна, още повече че никой не знае кога ще има държавен бюджет за 2023 година. И отбеляза, че за да се реализират важните проекти, по които Общината работи и да се отговори на очакванията на гражданите са необходими финансови средства и един от начините за тяхното осигуряване е чрез разпореждането с общинско имущество. Същевременно чрез продажба и отдаване под наем на имоти Община Видин подкрепя и всички инвеститорски инициативи. Д-р Ценков допълни, че кметът само внася предложенията, а крайното решение е на Общинския съвет.

При последвалото гласуване мнозинството от общинските съветници подкрепиха отпадането на четирите предложения от дневния ред свързани с продажби на общински имоти.

На проведеното днес заседание бяха взети важни решения, насочени към подобряване на инфраструктурата и в подкрепа на социалната политика.

Гласувана бе актуализация на Поименния списък за капиталови разходи на Община Видин за 2022 година.

Най-важната промяна е създаването на нов обект – „Рехабилитация на бул. „Панония“ в град Видин“, за което Общината вече е получила първия транш, в размер на 1 750 000 лв., от предоставените с постановление на Министерски съвет общо 3 500 000 лв. С актуализацията на Поименния списък се добавят още 65 000 лв. за ремонт на санитарните помещения и ВиК инсталацията в общинската административна сграда. Одобрено бе и предложението за издаване на банкова гаранция за обезпечаване на авансови плащания по сключения договор между Община Видин и Министерството на младежта и спорта във връзка с ремонта на закритата лекоатлетическа писта в град Видин.

Гласувано е и сградата на здравната служба в град Дунавци са се използва от Детската млечна кухня

Подкрепено бе предложението за предоставяне на помещение в сградата на здравната служба в град Дунавци, което ще се използва от Детската млечна кухня като пункт за раздаване на храна.

ОбС одобри Общината да кандидатства с проект по процедурите „Укрепване на общинския капацитет“ и „Грижа в дома“

Общинските съветници дадоха разрешение за кандидатстване по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Укрепване на общинския капацитет“, която е насочена към подкрепа за реформиране на системата на социалните услуги. ОбС одобри Общината да кандидатства с проект по още една процедура – „Грижа в дома“, в рамките на която минимум 300 жители ще могат да се възползват от почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете, психологическа подкрепа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания и доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост до домовете на лицата.

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder