Топ вести
01.12.2023 - През декември всеки ден е Коледа с мобилното приложение на Yettel
01.12.2023 - Днес ще грейнат светлините на коледната елха във Видин
01.12.2023 - Близо 2,5 млрд. лв. за магистрали, пътища, ВиК проекти, саниране и проектиране в бюджета за 2024 г.
01.12.2023 - Министър Асен Василев: България се стреми в следващите 4-5 години да навакса нивата на заплатите до 70% от средноевропейските
01.12.2023 - Кампания за ограничаване разпространението на грипа организираха във Видин
01.12.2023 - Читалището в село Градец отбеляза 95 години от създаването си
01.12.2023 - Вечната класика по Коледа: как да приготвим вкусно свинско със зеле?  
01.12.2023 - Последен ден за плащане на авансовите вноски за 2023 година
01.12.2023 - Възраждане обжалва пред върховния административен съд резултата от изборите за кмет на Монтана
29.11.2023 - Успешно приключи проект „Съхраняване на културното наследство на област Видин“
Как да предпазим децата си от зимните грипове?

Как да предпазим децата си от зимните грипове?

През зимата децата често са подложени на различни сезонни заболявания като настинка и грип, ушни инфекции или бронхит.

Като родител винаги е добре да бъдете нащрек и да можете да различавате настинката от вирусните заболявания. Сред тях един от най-разпространените, със сигурност е грипът, особено през есенно-зимния период. В този материал ще ви дадем повече информация за грипа и как да предотвратим сезонните заболявания при децата.

Как може да повлияе грипът на децата?

Грипът е една от основните причини за заболяванията, които засягат децата през зимата. Предаването на патогените, отговорни за грипа, всъщност става по въздух или чрез замърсени предмети по два начина:

 • Пряко, чрез кашляне, кихане или говорене от близко разстояние, както често се случва, когато децата си играят.
 • Непряко, поради разпръскването на капчици слюнка и секрети върху споделени прибори за хранене или играчки. Затова колкото по-малка и по-затворена е средата, в която се намират децата, толкова по-голям е шансът грипният вирус да се пренесе по въздушен път.

Как да намалите шансовете за разболяване при децата?

 • Проветрявайте често помещения, където децата прекарват много време.
 • Погрижете се за имунитета на вашето дете. През сезона на гриповете и настинките, е добре да започнете да давате витамини и добавки за имунитет на вашите мъници, за да се опитате да предотвратите заразяването с вируси и грип.
 • Поддържайте температурата у дома около 19 градуса, като избягвате рязката промяна. Поддържането на високи температури в апартамента възпрепятства естествената защита на дихателната система.
 • Научете децата винаги да мият ръцете си след кихане или кашляне, както и преди и след използване на банята, както и след като са посещавали обществени места и транспортни средства. Ако сапун и вода не са налични, дайте им дезинфектант на алкохолна основа. Въпреки че изглежда тривиално, миенето на ръцете е най-важната превантивна защита и е признато от Световната здравна организация за един от най-ефективните методи за контролиране на разпространението на инфекции.
 • Научете ги незабавно да изхвърлят използваните носни кърпички в боклука.
 • Обяснете им, че не трябва да докосват очите, носа и устата си, без първо да са измили ръцете си.
 • Ако детето посещава детска градина или училище, уверете се, че ще остане вкъщи, когато е болно. В противен случай рискувате да зарази и други деца, както и неговото състояние да се влоши.
 • Избягвайте да разменяте залъгалки и прибори за хранене с други деца.
 • Всъщност, ако често чувате да се казва, че в случай на грип трябва да останете на топло, трябва да запомните, че е също толкова важно да проветрявате помещенията, в които децата прекарват много време. Това е основна предпазна мярка за намаляване на възможни инфекции.
 • Грипът всъщност, въпреки че се нарича още „простуда“, не трябва да ви заблуждава. За патогените е много по-трудно да се разпространяват и „живеят“ на открито, отколкото на затворени и топли места. Напротив, оставете деца да прекарват известно време на открито, дори през зимата. Това ще затрудни появата на грипа и наистина би могло да бъде дор полезно. Игрите на открито, дори ако е студено, в училищния двор или на игрището, са препоръчителни. Така че прекарайте известно време навън. На открито патогените са по-малко концентрирани, те се разпръскват лесно благодарение на вятъра и слънцето, което допринася със своите ултравиолетови лъчи да спре и тяхното развитие.

Изграждайки правилните хигиенни навици, с помощта на здравословната и балансирана диета, шансовете вашето дете да се разболее намаляват. Следвайте горепосочените стъпки и осигурете на вашия мъник здраво и щастливо детство.

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder