Видинчани подават декларации за ползване на данъчни облекчения

Видинчани подават декларации за ползване на данъчни облекчения

Общо 13 годишни декларации подадоха видинчани в първия ден на данъчната кампания за 2023 година. Декларациите са подадени с цел ползване на данъчни облекчения за деца и за намалена работоспособност.

Гражданите на гр. Видин и областта могат да подават данъчни декларации по електронен път чрез Портала за електронни услуги на НАП, в салона за обслужване на клиенти в сградата на офис на НАП Видин (ул. „Шести септември“ № 12), където има хартиени екземпляри на данъчната декларация и по пощата с обратна разписка от всяка пощенска станция в страната.

На интернет страницата на НАП, от вчера е достъпна и декларацията за облагане на доходите на физическите лица с баркод. Тя е електронно копие на подоходната декларация и може да бъде попълнена на компютър, като не се изисква електронен подпис. Гарантирано е, че във формуляра няма да има технически грешки, защото всички изчисления се извършват автоматично. След като декларацията бъде попълнена електронно, трябва да се разпечата на принтер и да се подпише собственоръчно. При разпечатването й се генерира баркод, който съдържа цялата въведена информация и позволява данните да бъдат заредени в системата на НАП  без човешка намеса. Подаването на декларациите с баркод става по начина, по който се подават и обикновените декларации – лично в офис на НАП или с изпращане по пощата.

В началото на март 2023 година, след подаването на данните от работодатели и платци на доходи, ще бъде пусната и електронната услуга „Предварително попълнена декларация за доходите“, която се подава с ПИК или електронен подпис през Портала за електронни услуги на НАП. В нея ще бъдат вписани автоматично данни за получени през 2022 година доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица и други.

Срокът за ползване на 5 % отстъпка за ранно деклариране и плащане е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък тази година е 2 май, първият работен ден след 30 април, напомнят от приходната агенция.

Лицата, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 30 юни. Това е срокът, в който и фирмите трябва да декларират корпоративен данък (чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане), данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби. Срокът за плащане на тези данъци е 30 юни.

Допълнителна информация за декларирането и плащането на данъци и осигурителни вноски може да се получи на сайта на приходната агенция: www.nap.bg, на телефоните на Информационния център на НАП: 02/9859 6801 или 0700 18 700 на цена, според тарифите на съответния оператор или в офисите на приходната агенция в цялата страна.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder