Росица Кирова: „Почтените” качиха българското общество на пързалката на бесния популизъм

Росица Кирова: „Почтените” качиха българското общество на пързалката на бесния популизъм

Скандалът „Нексо”, липсващите закони, обвързани с Плана за възстановяване и устойчивост, за „почтените” и манипулаторите, както и за задаващите се неизбежно отново парламентарни избори. Това бяха само част от актуалните теми, които коментира днес видинският народен представител Росица Кирова, която заедно с областния координатор на ГЕРБ-Видин Александър Матеев, дадоха пресконференция.

По думите на г-жа Кирова, скандалът „Нексо” поставя важните въпроси за двойния стандарт и морала в политиката. „Начинът, по който е била финансирана една политическа партия, за да се домогне до властта, поругава задачите и очакванията, които ни поставя и изисква от нас българското обществото. Как можем изобщо да изградим правова държава като законите се потъпкват и поругават от онези, които ги създават и които управляват държавата?!”, запита риторично Росица Кирова.

Въпреки тежката политическа криза сегашното НС, благодарение на усилената работа на групата на ГЕРБ-СДС, е успяло да приеме повече закони от предходния парламент, който действаше в условия на редовно правителство. „От 22 закона в края на мандата на ПП бяха внесени само два по Плана за възстановяване и устойчивост”, каза г-жа Кирова с пояснението, че служебният министър Атанас Пеканов вместо да обикаля от сутрин до вечер по телевизионните студия е следвало да си свърши работата.

„За съжаление отиваме на поредните предсрочни парламентарни избори и имам лошото усещане, че ние не сме се осъзнали като общество. Почтеността не е емблема, не е брошка, която да си я закачиш на ревера. Тя е качество, което трябва да притежава човек”, заяви г-жа Кирова и даде пример с това какво „Промяната” е причинила на Видин и региона – 2 години спряно строителство на пътя Видин-Ботевград. „Обектът беше финансиран по време на управлението на г-н Бойко Борисов. Строителството беше задвижено. И след това нищо. Нула. Едва наскоро МС взе решение да започне отчуждаване на имоти. И докато не се правеше нищо, докато изграждането беше замряло, парите за строителство поскъпнаха. А това са наши пари, които губим всеки ден”, каза още Росица Кирова.

„ГЕРБ направи и невъзможното, за да има редовно правителство”, заяви областният координатор Александър Матеев, по чийто думи сегашният модел „Радев” е абсолютно неприемлив и вреден – модел на беззаконие и популизъм. Матеев обясни, че местните структури на партията ще положат максимални усилия за висок изборен резултат, за да може България да излезе от кризата и излъчи стабилен редовен кабинет.

По порочното правило – няма държава, няма и местна власт, Росица Кирова и Александър Матеев коментираха и поредицата от проблеми на Видин и региона, сред които и трагичното състояние на видинската областна болница. Часове преди пресконференцията стана ясно, че местна жителка е починала, а повиканата да окаже помощ линейка е пристигнала 35 минути след сигнала. „Искрени съболезнования на семейството. Къде е държавата, къде е министърът, какво правим всички ние като общество?!”, попита Росица Кирова. Тя определи като крайно неразумно внесеното от кмета на Видин искане в ОбС за опрощаване на данъци и такси от близо 400 000 лв. на видинската болница. „Общината да задели тези 400 000 лв. и да ги даде на болницата, която да закупи модерна апаратура и извърши належащия ремонт на детското отделение. Вместо това кметът иска да хвърли тези пари в краката на министъра или г-н Радев”, каза още г-жа Кирова с допълнението: „Още един пример затова как ни качват на пързалката на бесния популизъм”.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder