Повишената сънливост през есента и зимата – как да се справим

Повишената сънливост през есента и зимата – как да се справим

Сомнолозите са учени, които изследват съня, неговите нарушения, тяхното лечение и ефекта върху човешкото здраве. Към този момент съществуват около 90 различни нарушения на съня, които са предмет на тези изследвания. Сомнолозите изучават различни видове безсъние,  нарушения на съня при работещите на смени, нарушения в съня при смяна на часовите зони, нарушения на съня при стрес, тревожност, депресия, нарушения на съня при нарколепсия, хиперсомния, нарушения на съня при хъркане, дихателно разстройство, апнея и редица други нарушения на съня по много причини.

Често през есенно-зимния период имаме чувството, че организмът ни е изтощен, постоянно се чувстваме уморени и не можем да разберем защо е така и как да се справи м с това състояние. В тази статия ще Ви запознаем с някои полезни съвети на сомнолозите.

Слънчевата светлина е основен регулатор на нашия биологичен часовник, а през есенно-зимния период се наблюдава намаляване тя е максимално намалена. В резултат на това, поради липса на достатъчно слънчева светлина през деня производството на мелатонин намалява вследствие на дисбаланс и се появява сънливост. За да се справите с тази силна сънливост и понижена енергия, експертите препоръчват да работим в добре осветени помещения.

Ако осветлението в работното помещение не е достатъчно, трябва да използваме специални устройства, симулиращи слънчевата светлина. При възможност е добре да седим колкото се може по-близо до прозореца, където светлината е естествена. Също така се препоръчва ходенето пеша през деня колкото се може повече, а когато навън е облачно да търсим и да стоим колкото се може повече на светли места.

Препоръчителни се ободряващи храни и напитки с кофеин, въпреки че те са само временно решение, което все пак ще подобри ситуацията с повишена сънливост.

А ето какво ни препоръчват сомнолозите, ако искаме вечерта да заспим бързо и спокойно.

Сомнолозите препоръчват да не гледаме късните новини, тъй като е възможно тази наша дейност да провокира у нас редица безпокойства и да предотврати плавния ни преход към добрия нощен сън. Също така тези експертите ни препоръчват да избягваме спорове, и да гледаме спортни новини в тази част на денонощието, които водят до напрежение. Според редица научни изследвания негативните емоции от подобни нощни разговори са доста трудни за преодоляване.

Освен това сомнолозите съветват да не правим физически упражнения във времето преди лягане. Много хора си мислят, че като се изтощят стратегически, ще заспят по-бързо от умората и сънят им ще бъде по-дълбок, но е доказано, че това действие има обратен ефект. Ето защо лекарите препоръчват в леглото да мислим само за съня или секса, ако имаме половинка.

Друг фактор, който пречи на съня е консумацията на обилни количества алкохол. Тази консумация води до нарушена архитектоника на съня.

Доказано е, че мобилните устройства също пречат на добрия сън, затова е добре да бъдат изключени и далеч от леглото. Допустимо е само, ако професията го изисква.

Всякаква светлина в спалното помещение пречи на качествения сън. Научно доказано е, че светлината, дори и най-приглушената, сигнализира на нашия мозък, че той трябва да бъде буден. Дори светлината от включения без звук телевизор пречи на производството на хормона мелатонин. Този хормон се освобождава по-интензивно благодарение на тъмнината и ни помага да заспим.

Друг фактор за качествения сън е спалното бельо. Чистите спални чаршафи правят сънят по-спокоен и по-уютен. От значение също е материята на спалното бельо, която по един или друг начин въздейства върху кожата на тялото, регулира телесната температура, следователно и върху сетивата.

Удобното легло не е за пренебрегване. Не е все едно дали спим на дивана в хола или на удобна спалня. В тази връзка много е важен какъв е матрака, каква е възглавницата, каква е мекотата или твърдостта, подходящи за нашите нужди.

 

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder