Общинският съвет в Монтана започна обсъждане на прогнозен бюджет за тази година

Общинският съвет в Монтана започна обсъждане на прогнозен бюджет за тази година

„Общините не могат да зачеркнат първата половина на годината, заради липса на редовно правителство, което да внесе проектозакон за държавния бюджет”, заяви кметът на Монтана Златко Живков след представяне на прогнозни параметри на бюджета за тази година пред общинските съветници. Приходите и разходите в него са  обвързани с направените през същия период миналата година. Така предложената  рамка на бюджета за 2023-та в размер на 69 700 000 лева, при отчетени в края на миналата година близо 70 милиона лева.

Монтана е сред първите в страната, готови да приемат тези ограничителни параметри и все пак това е най-високата бюджетна рамка, която общината има от началото на демократичните промени.

В  края на годината и  бюджета вероятно ще достигне 75 милиона лева, изрази  мнение  кмета  Живков и допълни, че това много ще зависи от финансовата политика на следващото редовно правителство.

Допълнително по европейски  програми община Монтана  ще работи по проекти на стойност 19 106 0000 лева, което е с близо 6 милиона повече от миналата година.

Най-големият  инфраструктурен проект остава реконструкцията на площад Жеравица, която трябва да приключи в края на тази година

Продължава изграждането на младежки център по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство Най-много средства се очаква да бъдат усвоени в изпълнението на мерките за подобряване качеството на атмосферния въздух по програмите „Околна среда” и ЛАЙФ. Общината ще работи и по проекти на програмите „Развитие на човешките ресурси”, „Добро управление”, „Наука и образование за интелигентен растеж”,  „Трансгранично сътрудничество”, и Националния план за възстановяване и устойчивост.

Приоритет остава възстановяването и развитието на инфраструктурата  в града и селата – основни ремонти на улици, междублокови пространства, синя зона, читалища, църкви, сгради за социални услуги и спортна база.

В бюджета са планирани средства за стипендии на талантливи деца, студенти по медицина и педагогика, за местни инициативи, за безплатни карти на пенсионери, за издръжка на различни клубове и християнски храмове, за подпомагане на  млади семейства и за стартиращ бизнес.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder