Във Белоградчик откриха изложба посветена на живота и делото на митрополит Неофит Видински

Във Белоградчик откриха изложба посветена на живота и делото на митрополит Неофит Видински

„За правда и човечност“ – изложба, посветена на живота и делото на митрополит Неофит Видински, беше открита в Белоградчик

На 10 март се отбелязват 80 години от спасяването на българските евреи. По този случай в изложбената зала на Художествена галерия „Вълчо Вълчев“ – Белоградчик бе открита изложбата „За правда и човечност. Видински митрополит Неофит“. Изложбата се организира от Видинска света митрополия, Централен държавен архив и Държавен архив – Видин, със съдействието на община Белоградчик. Тя е посветена на личността на Видинския митрополит Неофит, като най-вече се набляга на приноса му за спасяването на българските евреи. Той е определен от Българската православна църква като „великан на българската духовност, държавност и олицетворение на патриотизъм и несломим дух“.

Видинският митрополит Неофит, като наместник-председател на Светия Синод от 1930 до 1944 г., играе важна роля за спасяването на българските евреи. През 2017 г. видния видински и всебългарски духовник дядо Неофит е отличен посмъртно с почетния знак на Организацията на евреите в България „Шалом”.

Изложбата посетиха г-н Борис Николов – кмет на община Белоградчик, г-н Росен Младенов – заместник-кмет на община Белоградчик, свещеноиконом Рафаил – архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия и г-н Боян Минков – председател на Общинския съвет.

Елена Джунинска – уредник, постави начало на изложбата. Думата бе дадена на г-жа Светлана Кръстева – директор на Държавен архив – Видин, която разказа повече за идеята и целите на изложбата. Тя запозна присъстващите с приноса на Видинския митрополит Неофит и за дейността на Светия Синод на Българската православна църква за спасяването на българските евреи. В завършек г-жа Кръстева отбеляза, че мисията на всяка религия е закрилата на онеправданите, не само на думи, но и на дела –  а представената изложба е посветена именно на тези дела.

Свещеноиконом Рафаил също направи кратко обръщение, в което обърна внимание, че на този ден във всички храмовете на Българската православна църква се отслужва молебен. Той също разказа в детайли интересни факти за Видинския митрополит Неофит.

Г-н Николов благодари на Видинска митрополия и Държавен архив – Видин за инициативата и издирвателската работа по изложба. Той обърна внимание и на отношението на българите преди 80 години, когато масово и обикновения човек е участвал в спасяването на българските евреи. В завършек Г-н Николов призова да помним миналите събития, да отдаваме почит и да не повтаряме грешките от миналото.

Пресслужба на община Белоградчик

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder