Топ вести
03.12.2023 - Програма за отбелязване на Коледните и Новогодишни празници във Видин
01.12.2023 - През декември всеки ден е Коледа с мобилното приложение на Yettel
01.12.2023 - Днес ще грейнат светлините на коледната елха във Видин
01.12.2023 - Близо 2,5 млрд. лв. за магистрали, пътища, ВиК проекти, саниране и проектиране в бюджета за 2024 г.
01.12.2023 - Министър Асен Василев: България се стреми в следващите 4-5 години да навакса нивата на заплатите до 70% от средноевропейските
01.12.2023 - Кампания за ограничаване разпространението на грипа организираха във Видин
01.12.2023 - Читалището в село Градец отбеляза 95 години от създаването си
01.12.2023 - Вечната класика по Коледа: как да приготвим вкусно свинско със зеле?  
01.12.2023 - Последен ден за плащане на авансовите вноски за 2023 година
01.12.2023 - Възраждане обжалва пред върховния административен съд резултата от изборите за кмет на Монтана
Ясни са вече резултатите от изборите за народни представители във Видинско

Ясни са вече резултатите от изборите за народни представители във Видинско

При 100% обработени протоколи във Видинска област победител на изборите е коалиция ГЕРБ-СДС с 8813 гласа или 29.91% от всички гласували, показва справка в сайта на ЦИК. Втори с 21,4% се нарежда коалицията “Продължаваме промяната – Демократична България”. Трети в изборната надпревара са ДПС, които са повишили броя на своите избиратели, спрямо предходните избори от 3900 гласоподаватели на 4290. Ръст във Видин бележи и ПП Възраждане, която има 11,74%. Абсолютно равни резултати имат „Български възход“ и „Има такъв народ“, като за всяка от формациите са гласували едва 3.21%, или 947 души.

В СИК 72 в ж.к. Нов път  в изборния ден разговаряхме с Емил Иванов, секретар на СИК,  който сподели, че активността е слаба и в секцията гласуват предимно с машина, а в останалите секции се наблюдава използването на хартиената бюлетина. Той уточни, че насърчават хората да не се страхуват от електронните устройства и по тази причина в тяхната секция се гласува предимно с машина. По отношение на това, дали е забелязал нередности, той сподели, че в съседна секция са били разменени машините, но бързо е решен проблемът.

По- голямата част от гласоподавателите, с които разговаряхме пред секциите в кв. Нов път споделиха, че не се притесняват от електронното гласуване и се надяват на промяна и по-добър живот в квартала.

 

Всички жалби подадени в изборният ден са оставени без разглеждане от Районна избирателна комисия Видин.  Голямо обществено внимание привлече един от сигналите от щаба на коалиция „ПП-ДБ“, в който  се твърди, че на 02.04.2023г. в СИК 053000007, с. Ясен, общ. Ново село, кметският наместник на с. Ясен – Стилиян Огнянов Стоянов при упражняване правото си на вот, преди да пусне бюлетината в урната е разгънал и я е показал пред всички, като е заплашил с думите „Вижте изборът ми с №2 „ГЕРБ-СДС“, ще видите какво ще се случи след изборите.“ Твърди се също, че същият стои пред сградата в която се помещава секцията и заплашва по същия начин желаещите да гласуват. От изложената фактическа обстановка, РИК – Видин констатира, че по отношение на първото нарушение изразяващо се в показване на вота, компетентна да вземе отношение е СИК, която е следвало да не допуска бюлетината да бъде пусната в урната и да маркира същата с надпис „ПОКАЗАН ВОТ“.  Тъй като СИК не е упражнила правомощията си, РИК – Видин е определена като не  компетентна да вземе решение по казуса.   По отношение на второто твърдяно нарушение, за отправени заплахи, РИК – Видин счете, че компетентен орган да вземе отношение е Районна Прокуратура – Видин, до която също е подадено копие от Жалбата.

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder