Ясни са вече резултатите от изборите за народни представители във Видинско

Ясни са вече резултатите от изборите за народни представители във Видинско

При 100% обработени протоколи във Видинска област победител на изборите е коалиция ГЕРБ-СДС с 8813 гласа или 29.91% от всички гласували, показва справка в сайта на ЦИК. Втори с 21,4% се нарежда коалицията “Продължаваме промяната – Демократична България”. Трети в изборната надпревара са ДПС, които са повишили броя на своите избиратели, спрямо предходните избори от 3900 гласоподаватели на 4290. Ръст във Видин бележи и ПП Възраждане, която има 11,74%. Абсолютно равни резултати имат „Български възход“ и „Има такъв народ“, като за всяка от формациите са гласували едва 3.21%, или 947 души.

В СИК 72 в ж.к. Нов път  в изборния ден разговаряхме с Емил Иванов, секретар на СИК,  който сподели, че активността е слаба и в секцията гласуват предимно с машина, а в останалите секции се наблюдава използването на хартиената бюлетина. Той уточни, че насърчават хората да не се страхуват от електронните устройства и по тази причина в тяхната секция се гласува предимно с машина. По отношение на това, дали е забелязал нередности, той сподели, че в съседна секция са били разменени машините, но бързо е решен проблемът.

По- голямата част от гласоподавателите, с които разговаряхме пред секциите в кв. Нов път споделиха, че не се притесняват от електронното гласуване и се надяват на промяна и по-добър живот в квартала.

 

Всички жалби подадени в изборният ден са оставени без разглеждане от Районна избирателна комисия Видин.  Голямо обществено внимание привлече един от сигналите от щаба на коалиция „ПП-ДБ“, в който  се твърди, че на 02.04.2023г. в СИК 053000007, с. Ясен, общ. Ново село, кметският наместник на с. Ясен – Стилиян Огнянов Стоянов при упражняване правото си на вот, преди да пусне бюлетината в урната е разгънал и я е показал пред всички, като е заплашил с думите „Вижте изборът ми с №2 „ГЕРБ-СДС“, ще видите какво ще се случи след изборите.“ Твърди се също, че същият стои пред сградата в която се помещава секцията и заплашва по същия начин желаещите да гласуват. От изложената фактическа обстановка, РИК – Видин констатира, че по отношение на първото нарушение изразяващо се в показване на вота, компетентна да вземе отношение е СИК, която е следвало да не допуска бюлетината да бъде пусната в урната и да маркира същата с надпис „ПОКАЗАН ВОТ“.  Тъй като СИК не е упражнила правомощията си, РИК – Видин е определена като не  компетентна да вземе решение по казуса.   По отношение на второто твърдяно нарушение, за отправени заплахи, РИК – Видин счете, че компетентен орган да вземе отношение е Районна Прокуратура – Видин, до която също е подадено копие от Жалбата.

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder