Дунав Ултра се електрифицира 

Дунав Ултра се електрифицира 

Премина първият в България тур по поречието на Дунав с електрически колела и електрическа кола

 

В началото на май по набиращия популярност маршрут в Северна България Дунав Ултра се проведе първият по рода си промоционален тур с електрически велосипеди и осигурен логистичен съпорт с електрически бус. Пионерската по рода си инициатива с името “Електрифицирай Дунав Ултра”, и се проведе от 5 до 7 май, по емблематичен участък от маршрута – от Лом до Белене. Велосипедите, с които се движеха участващите, бяха на българския производител Econic One, а електрическият бус – на компанията са дълги пътувания с ел. кола – Travel By Electric. Техниката пристигна за началото на прехода в Лом със съдействието на БДЖ. Гид на колоездачите бе Борис Бегъмов – създател на Дунав Ултра.

Специален гост на събитието беше немският журналист и колоездач Александър Тайс от VelostromOnlineMagazin für Pedelec und EBike, който се запозна с възможностите за велосипеден туризъм по поречието на река Дунав в страната. Чужденецът бе възхитен от прекрасната култура и запазеният бит в селата и малките градове около най-голямата река в Европа.

Изненада за него бяха липсата на автомобилен трафик в тази част на България и слабо развитата сфера на туризма, в толкова благодатен за целта регион. Впечатленията му от самия маршрут бяха повече от позитивни – според Тайс, пътешествието по маршрута Дунав Ултра е едно от най-добрите преживявания, в които е участвал като колоездач-журналист.

Маршрутът на участниците в тура премина през традиционните точки в приключението Дунав Ултра: градовете Лом, Козлодуй, Мизия, Оряхово, Гулянци, Никопол и Белене и селата Ковачица, Хърлец, Гложене, Лесковец, Крушовене, Гиген, Загражден, Дъбован, Милковица, Долни Вит, Сомовит и Черковица.

Амбицията на Дунав Ултра е електрическите велосипеди, устойчивостта и борбата с климатичните промени е да присъстват все по-осезаемо в едноименното приключение, което е отворено за преминаване по маршрута от вело (и не само) туристи през цялата година. Също така и в поддържащите събития на Дунав Ултра, които ще се проведат  през 2023 г.

Първото от тях е Персина на велосипед – 55 км офроуд колоездачна обиколка, придружена с туристически преживявания, която ще се проведе на 1 юли 2023 г. по маршрут Белене – Никопол – Белене.

Традиционният преход – масово изминаване на маршрута Дунав Ултра тази година ще стартира на 5 септември от Видин и в рамките на от 2 до 7 дни колоездачите ще преминат през над 700 км по живописни отсечки около Дунав до Дуранкулак.

 

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder