Премиерът акад. Денков: Реалистично е България и Румъния да станат членове на Шенген до края на годината

  Премиерът акад. Денков: Реалистично е България и Румъния да станат членове на Шенген до края на годината

Напълно реалистично е България и Румъния да бъдат приети в Шенген до края на тази година. Двете страни са изпълнили всички критерии за членство. Те възнамеряват заедно да доведат до успешен край този процес, като убедят всички свои европейски партньори, че за самата Европа е добре двете държави да са в Шенген.

Това стана ясно след срещата между българския премиер акад. Николай Денков и румънския му колега Йон-Марчел Чолаку в Букурещ. Те заявиха ясно намерението си с общи усилия да продължат активния диалог, както на политическо, така и на експертно равнище, с тези държави, които все още имат някакви резерви. „Това, за което и румънското ръководство, и нашето правителство полагат усилия, е да изпълнят абсолютно всички поставени изисквания – дали към законодателството, дали към охраната на границите, за да сме сигурни, че всяка критика оттук нататък ще бъде неоснователна“, каза премиерът акад. Денков. За целта са изработени конкретни планове за действие между министерствата на вътрешните работи на България и на Румъния, обсъжда се също провеждането на ефективна комуникационна кампания по отношение на Австрия и Нидерландия.

България работи усилено по темите, които поставят двете партньорски държави. В момента в Народното събрание е законодателната програма, върху чието изпълнение акцентира Нидерландия. По отношение на мигрантския натиск, от който се интересува повече Австрия, страната ни развива нов подход във взаимодействие с Европол, Фронтекс, Румъния и други държави от региона. Обсъжда се разширяване на сътрудничеството и с Турция в тази посока. Целта е да бъдат разбити мрежите на организираната престъпност, която осъществява нелегалния трафик на мигранти. Очакват се съществени резултати в рамките на месеци. Фактът, че в България биват залавяни нелегални мигранти, е показателен за системните усилия на страната ни за справяне с този проблем, подчерта министър-председателят.

По повод идеята България и Румъния да отворят границата помежду си, ако не бъдат приети в Шенген, акад. Денков беше категоричен, че нашата страна не разглежда „алтернативи на Шенген“.

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder